Магацин

Национални портал

Контакт

3 thoughts on “Контакт

 1. Поштовани Магацин,

  радо читам ваш сајт али немам ваш мејл да вам пошаљем овај текст који сам припремио па морам да вам га шаљем овим путем. Ако желите објавите га.

  Компанија Бамби дозволила ГМО (генетски модификоване организме) у својим производима Смете ли да ризикујете и коцкате се са вашим здрављем и здрављем ваше деце?

  Познати борац против ГМО и других еколошких пошасти у Србији и свету господин Никола Алексић председник Еколошког покрета Новога Сада на свом кратком говору на снимку на сајту YouTube (на коме има више његових гостовања у разним ТВ емисијама и трибинама на тему ГМО и сличне теме, као и проф. др. Миладина Шеварлића Пољопривредног факултета у Земуну, Ирене Барет, Покрета Двери и других) објавио је познати податак да се у Србији одавно сади и производи ГМО соја а касније и кукуруз и друго. Али томе је додао узбуњујући податак да је по испитивању у Војводни у просеку преко 80% а негде и преко 90% укпуних засада соје ГМО. Он пита да ли смемо уопште јести соју, да ли ћемо бити сигурни да ћемо наићи баш оних неколико процената здраве природне соје, да ли смемо да ризикујемо? Даље он каже да се у Бамби кексу за децу налази соја и да је лично разговарао са главним технологом фабрике Бамби у Пожаревцу и питао „Да ли контролишете соју на улазу сировина да није генетски модификованог (ГМО) порекла?“, одговорила му је „Па не, ми верујемо нашим добављачима.“ Никола Алексић затим пита јавност „Да ли ви верујете њима?“.

  Цео тај кратки и сажети говор господина Николе Алексића од мање од четири минута можете погледати на следећем линку:

  НАД НАМА СЕ ВРШИ ГЕНОЦИД!

  Поставио: Srb03122010
  Објављено у 28.09.2012.
  Никола Алексић о тровању и затирању СрБског Рода. Помози Боже

  Да ли можемо ризиковати са својим здрављем и здрављем своје деце знају ћи да ГМО храна изазива најтеже болести попут рака, стерилитета, итд. Погледајте текстове које сам нашао на интернету са све линковима одакле су преузети.

  http://obradovicbojana.wordpress.com/2013/01/27/%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%B5%D0%B3%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%98%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B5-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%98%D0%B5-bambi/
  Избегавајте производе компаније „bambi“
  ЈАН 27
  Објављено од стране bojanaobradovic
  Дошло је време да сами тестирате свој карактер, али не у циљу доказивања снаге воље и духа, већ у циљу опстанка.
  Све зависи од нас! Најдобронамерније и најозбиљније схватите сваку реч коју прочитате. Ви живите робију, добровољну робију! Кроз Ваше слабости и пороке велике компаније зарађују велики новац! Продају Вам причу како брину о Вама, Вашој деци, земљи и природи. Све то је обојена слика стварности.
  Ако Вам је стало да сутра имате здраво дете, породицу и да ову земљу њима оставите онакву какву сте добили – читајте све што Вам дође под руку, читајте етикете сваког производа који купујете, игноришите све што је увежено из ЕУ. Неопходно је да имате основно знање о опасности од ГМ хране, ако планирате да наставите здрав живот!
  Ево једног пример порока којег би било добро да се одрекнете. Није случајно што се ради о Вашој омиљеној храни или посластици, то је најбољи начин да манипулишу Вашим одлукама и слабостима!

  Кексићи за децу пружају вашим малишанима укусну забаву. Уживајте у јединственим Плазма кексићима и у „ЗДРАВОМ“ и разиграном одрастању Ваших најдражих. Са 12 витамина и 3 минерала, извор калцијума и Омега 3. Бамби за вас примењује HACCP стандард и HALAL.

  (То пише отворено пише на амбалажи Бамби кексића, како се види на приложеној фотографији задње стране амбалаже десно, а шта је HAACP и о његовој повезаности са опасним Codex Alimentariusom и ГМО (генетски модификованим организмима) и шта је HALAL можете прочитати једноставном претрагом преко Гугла и наћи например и ове текстове доле међу првим избаченим резултатима – прим.В.Ј)

  http://www.ekologija.rs/povezanost-haccp-i-codex-alimentariusa

  HOMEPAGE » 1, HRANA » POVEZANOST HACCP I CODEX ALIMENTARIUSA

  Povezanost HACCP i Codex Alimentariusa
  BY ŽELJKO + FEBRUARY 23RD, 2011 1,717 pregleda
  За пицерију, на пр. је наметнута обавеза да морају куповати кечап и шункарицу за пицу само од произвођача који такође имају наведени стандард за производњу кечапа и шункарице.

  До 1. јуна 2011. године сви произвођачи хране у Србији морају да имају стандард ХАЦЦП (НАССР – Hazard Analysis and Critical Control Points) и да се придржавају овог упутства у процесу производње свих производа намењених исхрани становника и производњи меса и производа намењених исхрани становника.
  Због мноштва захтева упућених Еколошком покрету за објашњењем у каквој је вези наведени стандард са злогласним и монструозним Кодексом алиментариусом, наводимо очигледне примере.
  Самосталне угоститељске радионице типа пекаре, бурегџинице или пицерије мораће такође да имају овај стандард који је замишљен да ,,повећа безбедност“ у производњи хране. За пицерију, на пр. је наметнута обавеза да морају куповати кечап и шункарицу за пицу само од произвођача који такође имају наведени стандард за производњу кечапа и шункарице. Они тај стандард могу опет добити само ако купују кечап од произвођача који имају стандард за производњу кечапа са дозвољеним и опасним адитивима и месо са фарме стоке која је обезбедила исти предвиђени стандард за узгој стоке за људску исхрану. Али по том стандарду за узгој стоке за људску исхрану обавезна је ,,превентивна“(!) примена антибиотика, вештачког говеђег хормона раста, и сточна храна припремљена у мешаонама сточне хране које такође за производњу хране морају имати исти стандард. Производња сточне хране такође је обухваћена стандардом ХAЦЦП који у тој области дозвољава употребу пољопривредних култура које су генетски модификоване (соја, кукуруз итд). Произвођачи пољопривредних култура такође морају имати овај стандард за производњу хране, било за људе или сточну исхрану. За њихову пољопривредну производњу по Кодексу алиментариусу је дозвољена производња ГМО (генетски модификованих организама) уз заштиту тих култура током вегетације са најтоксичнијим пестицидима који су својевремено пре више деценија били забрањени због токсичности и малигнитета (ДДТ, линдан, малатион и др.)
  Томе треба додати и ОБАВЕЗУ зрачења свих конзервисаних намирница ради наводне стерилизације, а све ради профита да би намирнице дуже стајале на рафовима маркета и робних кућа.
  Тако усаглашени домаћи прописи и правилници са најмонструознијим правилником о ,,безбедности хране“, на мала врата (противуставно и незаконито), представљају надгробни споменик пољопривредној и сточарској производњи у Србији и почетак геноцида становништва на овим просторима.
  Законом ће бити забрањена ДОМАЋА производња (посебно продаја) свих намирница намењених људској исхрани, неће више бити домаћег сира, кајмака, брашна, јаја кокошака са салаша и из домаћег дворишта, него само од оних произвођача који имају овај стандард и живинских фарми које ће коке носиље хранити храном која садржи чак и моторна уља као у Европи, богатом диоксином и другим опасним хемијским једињењима.
  Неће се више смети производити народни лекови, лековите траве и чајеви, ( бели лук и нана), домаћа ракија, витамини и минерали без лиценце, јер су сви проглашени за лекове или отрове који ће се смети производити само од лиценцираних произвођача. Лиценца за производњу наведених производа ће се плаћати у вредности од 120.000 до 500.000 енглеских фунти(!) које би наши произвођачи морали платити монструозним креаторима још монструознијег Кодекса алиментариуса.
  Комунална полиција и инспекција ће морати прогонити сваког сељака за сваки струк засађеног белог лука, босиљка или литре ракије, као што се сада прогоне нелегални продавци (произвођачи) пиратских CD-а са филмовима, забавном или народном музиком, јер би држава била на то приморана међународним уговорима.
  Када се сагледају сва условљавања производње, прераде и дозирања прехрамбених намирница, од њиве до трпезе, тек тада се може стећи права слика о монструозности плана смањења броја људске цивилизације кроз апсолутну контролу производње и дозирање хране за човечанство.
  Запамтите ово, јер Еколошки покрет Новог Сада зна тачно шта треба предузети.
  Директор Еколошког покрета Новог Сада
  Никола Алексић
  Možda bi vam bilo interesantno i:
  1. Еко Фест (позив Зелене омладине)
  2. Saopštenje za javnost Ekološkog pokreta Novi Sad
  3. CODEX ALIMENTARIUS
  4. ”Zemlja i sloboda” – knjiga u izdanju Pokreta za slobodu
  5. Javni poziv ekološkim NVO

  http://nacor.rs/?p=566
  HALAL Standard – proizvodnja i priprema hrane
  Posted on јун 14, 2012 in Standardizacija

  Šta je Halal standard?
  Halal standard čini set pravila i smernica za proizvodnju i pripremu hrane u skladu sa islamskim verskim običajima. Zahtevi Halal-a potiču iz Kurana i Šerijatskog zakona, koji propisuju šta je halal, tj. dozvoljeno, a šta je haram – zabranjeno. Kada se kaže „dozvoljeno“ misli se na hranu koja je pripremljena po šerijatskim zakonima i većina muslimana širom sveta primenjuje ovaj način ishrane.
  Halal između ostalog zabranjuje upotrebu: svinjskog mesa, krvi, alkohola, mesa mrtvih životinja, mesoždera, magarca, psa, ptica grabljivica; hrane koja se priprema sa vinom, kolača sa bilo kojom vrstom alkohola, hrane koja sadrži emulgatore na bazi svinjske ili životinjske masti itd.
  Najveći broj zahteva Halal standarda su identični sa HACCP sistemom i ISO 9001 standardom, što organizacijama koje su uspostavile neki od ova dva sistema znatno olakšava pripremu za sertifikaciju.
  Halal je primenljiv na različite vrste proizvoda i usluga: hranu, kozmetiku, lekove, odeću, obuću, nameštaj, turizam i ugostiteljstvo, špediciju, bankarstvo i berzansko poslovanje…, а najčešće se primenjuje u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, kao i proizvodnji kozmetike.
  Zahtevi koje Halal stavlja pred proizvođače su najstriktniji kada je u pitanju mesna industrija. Da bi meso bilo Halal, klanje dozvoljenih životinja mora biti u skladu sa sledećim zahtevima: životinja koja se kolje mora biti pažljivo tretirana, zdrava i živa, a osoba koja obavlja čin klanja mora biti psihički zdrav i osposobljen za tu aktivnost. Zabranjeno je da to radi osoba pod dejstvom alkohola, a takođe je zabranjeno da to radi neko ko nije musliman, hiršćanin ili Jevrejin, jer samo oni znaju šta znači pomen božijeg imena prilikom klanja. Propisane su i metode obuzdavanja prilikom klanja.

  Proces sertifikacije

  Da bi jedan proizvodni proces dobio Halal sertifikat potrebno je da se primeni niz kontrolisanih postupaka koji su u skladu sa islamskim propisima, kako bi proizvod ili usluga muslimanima bili prihvatljivi za komzumiranje ili korišćenje.
  Za razliku od ostalih standarda i HACCP sistema, Halal sertifikacija nije u klasičnom sistemu sertifikacije i akreditacije. Sertifikate za ovaj sistem dodeljuju organizacije ovlašćene od strane islamske verske zajednice. U Srbiji postoji zvanična organizacija za dodelu Halal sertifikata Halal agencija Islamske zajednice Srbije. Firma koja je zainteresovana za uvođenje ovog standarda mora aplicirati Agenciji Islamske zajednice. Tom prilikom zainteresovana firma daje izjavu da su joj poznati svi zakoni koji se odnose na Halal standard, kao i sve zabrane koje proističu iz njega.
  Nakon toga se sprovodi postupak u kome se utvrđuje da li su sirovine koje se koriste u proizvodnji dozvoljene prema zakonu muslimana. Nakon ispunjenja predviđenih uslova izdaje se Halal sertifikat koji potvrđuje Halal status proizvoda i odobrava se upotreba Halal znaka na pakovanju proizvoda.
  Sertifikat važi jednu godinu i u toku trajanja sertifikata vrši se redovna kontrola od strane Halal kontrolora, kao i uzorkovanje proizvoda sa tržišta. Na taj način se obezbeđuje sigurnost da neće doći do oharamljenja (religijskog skrnavljenja) proizvoda u bilo kojoj fazi proizvodnje.
  Halal znak doprinosi prepoznatljivosti Halal proizvoda na tržištu. U slučaju bilo kakvog odstupanja od standarda, Agencija oduzima sertifikat, proizvodi se povlače sa tržišta i pokreće se odgovarajući postupak. Halal znakom mogu se koristiti Agencija, proizvođači koji su uspešno ispunili osnovni Halal standard, prodavci i distributeri Halal proizvoda, kao i drugi korisnici po odobrenju Agencije.

  Opasnosti kod primene Halal standarda

  Pored očiglednih, postoje i „skriveni“ haram sastojci koji čine da Halal sastojci u krajnjem proizvodu ne budu „ispravni“. Na primer, riba spremljena sa vinom, različiti kolači i sladoled koji sadrže rum, liker ili bilo koju vrstu alkohola. Mnoga hrana sadrži tzv. emulgatore koji služe da produže rok trajanja ili daju određena svojstva hrani, kao što su boja, ukus itd. Mnogi od njih su životinjskog porekla – svinjskog, što ih čini neprihvatljivim sa stanovišta Halal standarda. Tipičan primer su želatinaste mase koje se često koriste u pripremi hrane, ali i u farmaceutskoj industriji.
  Pored korišćenja Halal sastojaka treba obratiti posebnu pažnju i na takozvanu kroskontaminaciju, odnosno opasnost da u proizvodnji ili procesu pripreme hrane dođe do kontakta Halal sastojaka sa nedozvoljenim – Haram, što bi poništilo „ispravnost“ ukupnog proizvoda. To konkretno znači da se ne sme koristiti isti pribor ili posuđe za spremanje Halal i ne-Halal hrane, mora se voditi računa o sastojcima sredstava za čišćenje (da ne sadrže alkohol), a proizvodne linije (procesna tehnika, proizvodne trake, konvejeri i sl.) za proizvodnju Halal hrane moraju biti potpuno odvojeni od ostatka procesa koji može biti „oharamljen“.

  Више о HAACP, Codex Alimentariusu и ГМО можете наћи претрагом по интернету јер је написано море тога о томе одавно и све више се пише на разним језицима па и србском. Сви свесни и одговорни људи који се информишу се боре против тога и у Србији и широм света. Будите обавештени. Тачне информације ће нам све више бити потребне да преживимо у времену све већих и већих лажи и опасности које је одавно ту и све је опасније по живот и опстанак човека, људске врсте, човечанства.

  Владимир Јанковић
  Србија
  vjbgdser@eunet.rs

  27.(14.) јануар 2013.година после Христа, Дан Светог Саве – Савиндан

 2. Ако желите да објавите текст који сам вам послао дајте ми мејл да вам пошаљем две слике као прилог уз тај текст на којима се види амбалажа Бамби кекса где пишу поменуте ствари. И ако објавите текст молим вас да ми на мој мејл пошаљете линк на којем је текст ради моје евиденције.

  Владимир јанковић

 3. Поштовани Владимире, наравно да желимо да објавимо текст са ГМО проблематиком, посебно ако се ради о нашем тржиште и злоупотребама на истом. Наша адреса је magacin@mail.com Очекујемо Ваш текст и захваљујемо за подршку у заједничкој борби против ГМО отрова.

  Свако добро.

Ценимо Ваше мишљење, оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: