Магацин

Национални портал

Благослов за подухват и молитва на почетку рада

ishs Православни верници би требало да знају неколико једноставних ствари и принципа духовног живота који су везани за посао и рад. Осим суштинске заповести да се ради поштено, морално и у складу са 10 Божијих заповести, велика већина савремених верника није свесна неколико основних правила, а то су:

1. Благослов тражити за подухват. Рад на било ком новом подухвату, послу, пројекту, изградњи куће или некретнине, путовању, трговини, отварању фирме, чему год новом и крупном што у животу радите, треба да затражите благослов од својих родитеља и од свештеника. Треба тражити благослов да ваша намера буде у складу са вољом Господа и поретком који треба поштовати. Благослов вам је помоћ са Неба за ваш подухват.

2. Молитва на почетку рада. Све је на овом свету са допуштењем Господа. Зато се пред сваки посао или на почетку дана треба помолити за почетак посла, оног дневног, и за подухвате и работе које треба да се обаве. Молитва на почетку рада и посла треба да нас уз већ добијени благослов помогне да нам послови иду смирено, лако и успешно. Наравно, молитва на почетку рада и посла ће деловати само ако је Богу угодна, ако није за лоше циљеве и грешне ствари.

3. Недељом се не ради. Недељом и великим црквеним празницима са црвеним словом се не ради. Господ је у Библији заповедио „шест дана ради а седми дан се одмарај и недељу посвети Господу“. У знак поштовања према свим даровима које добијамо од Господа, у знак поштовања према милости и љубави према Творцу, недељом се не ради. Недељу посветите породици, одласку на литургију, духовном животу, шетњи у природи, одмору, породичним активностима.


Радећи недељом пркосите Господу, не поштујете Његову вољу и како кажу светитељи све што радите недељом неће вам се примати нити успевати. И навлачите грех на себе јер немате Божији благослов. А не радити недељом није тешко, само треба да одлучите да је недеља за вас слободан дан. Убрзо ћете уочити да је лако то организовати и питаћете се како до тога нисте дошлли раније.

Не ради се такође када су велики Црквени празници који су обележени црвеним словом у црквеном календару. Тих дана поштујете светитеље који се прослављају и њихов благослов који нам дају. Сви они који мисле да тиме што не раде на црвено слово нешто губе, да неће зарадити, да је посао баш тада неопходан и слично, треба да буду свесни да ће им се ако поштују вољу Господњу и поштују празник, то све надокнадити на неки други начин – послови ће им боље ићи, више ће зарадјивати, боље ће живети.

Ко по природи ствари мора да ради на тај дан, лекари, ватрогасци, полицајци, дежурне службе, трговци, нека се помоле Господу и светитељу и замоле за разумевање и опроштај.

Ко верује, верује – „вера твоја спасла те је жено“ – рече Господ Исус Христ жени која га је молила за помоћ.

Ко не верује, и њему нек је Бог у помоћи.

Молитва на почетку рада

Господе Исусе Христе, Сине Божји, помилуј ме грешног. Амин.

Господе Исусе Христе, Сине Божји, помилуј ме грешног. Амин.

Господе Исусе Христе, Сине Божји, помилуј ме грешног. Амин.

Господе Исусе Христе, Јединородни Сине Оца небеског, који си без почетка, Ти си рекао Твојим пречистим устима:

»Без мене не можете ништа чинити».

Господе мој, вером и срцем примам у душу своју то што си рекао, клањајући се благости Твојој.

Помози ми грешноме на делу које почињем, да га с Тобом довршим, у име Оца и Сина и Светога Духа.

Амин.

Ценимо Ваше мишљење, оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: