Први пут у историји недвосмислена већина грађана Србије је против уласка наше земље у Европску унију, показују истраживања агенције Ипсос.

Разлог за то су притисци које Србија трпи од ЕУ, а тичу се увођења санкција Русији. Према истраживању поменуте агенције, против европских интеграција је чак 44 одсто грађана, док је 35 одсто за интеграције, а осталих 21 одсто не зна или не жели да се изјасни.

По правилу, до пада подршке за улазак у ЕУ долазило је у кризним ситуацијама – када су расли притисци у вези са Косовом или када је проглашена пандемија коронавируса.

Ипак, никада се није догодио суноврат подршке као последњих недеља.

Марко Уљаревић, директор Ипсоса, каже да се данас, први пут од када се прате трендови везани за европске интеграције, региструје да већи број грађана Србије не би гласао за приступање Европској унији на евентуалном референдуму, у односу на оне који интеграције подржавају.

Он објашњава да ову промену недвосмислено можемо довести у везу са ратом у Украјини.

На питање како објашњава да је до сада већина људи у Србији подржавала интеграције, Уљаревић истиче да је, упркос негативном сентименту, велики број грађана европским интеграцијама приступао рационално, па смо тако константно имали двадесетак процената, односно око милион грађана Србије који би на евентуалном референдуму гласали афирмативно без обзира на то што они лично не гаје баш позитиван сентимент према ЕУ.

Извор: Б92

Српски Магазин – Српски интернет магазин