Слика је власништво аутора и није дозвољено њено преузимање без дозволе

Ако ових дана размишљате о животу у природи далеко од градске вреве и људи, ево начина како да са пар својих пријатеља направите јефтину и лепу кућицу од око 50м2.

Кућа “A Frame” осмишљена је тако да је кров уједно и спољни зид. Између рогова се налази прва облога а ми смо користили гипсане плоче (ви можете бродски под, ламперију или неку другу дрвену опцију, ствар је вашег укуса). Овај слој је иначе видљив изнутра. Након ње поставља се термоизолација дебљине 10 цм (углавном стављају камену вуну, али може и минерална), затим ОСБ плоча, па парна брана (фолија), подлетва, летва и завршни покривач. Као завршни покривач најчешће се користи лим.

Најчешће A Frame куће су направљене тако да рогови крова крећу већ од темеља, ипак, ми смо одлучили да прво подигнемо метар зида како би што више искористили косину, односно како би што мање изгубили корисног простора.

Пре свега, како и код сваке куће, и овде почињемо од темеља. Код оваквих кућа можете почети са класичним темељом, можете чак имати и подрумску просторију у темељу, а можете и прескочити опцију класичног темеља и направити бетонске стопе, на које иде дрвена конструкција.

Ми смо се одлучили за опцију бетоснких стопа из два разлога, први је финансијски (ово је јефтинија опција), а друга је што смо схватили да ће наша кућа на тај начин бити класификована као монтажни објекат (што је опција која нам је одговарала). Морам да нагласим да смо кућу правили и ако смо потпуни аматери у овом послу, и на основу самосталног истраживања и аматерског израде плана градње.

Пошто нам плац где смо градили има благ нагиб, ангажовали смо багер да нам терен поравна и припреми место где ћемо започети радове. Након што смо поравнали терен, уследило је размеравање стопа за наш пројекат A Frame куће.

Слика је власништво аутора и није дозвољено њено преузимање без дозволе

Димензија наше куће је 6×5 метара у основи. Када смо правили план, дошли смо до закључка да нам је потребно 16 бетонских стопа. Димензије стопа су 30×30 цм, док је дебљина око 20 цм, од чега је око 10 цм у земљи.

Пре сипања бетона у дрвени оквир убацили смо понеки камен, или мало тање арматуре.

Слика је власништво аутора и није дозвољено њено преузимање без дозволе

Након што смо умешали бетон, сипали смо га у припремљене шалунге. Добро попуните и утабајте стопу како не би било шупљина у бетону. То је све што се тиче нашег првог дана, и припреме темеља.

Оставили смо бетонске стопе око недељу дана да се добро осуше, а потом смо уклонили дрвене оквире које су држале бетон док се није стегао.

Слика је власништво аутора и није дозвољено њено преузимање без дозволе

Пре него што смо започели радове са дрветом, напомиљем да смо сву грађу од које ћемо радити кућу премазали фирнајзом, и на тај начин га заштитили од штеточина и временских услова.

Након тога узели смо 4 дрвене (чамове) греде дужине 6 метра, а дебљине 12×12 цм, и поставили смо их на стопе и то тако да једна греда легне на четри стопе. Између свих греда оставили смо једнак размак. Након тога узели смо 4 дрвене греде дужине 5 метара и поставили их унакрст са већ постављеним гредама, и то тако да се греде укрштају на стопама.

Бушење кроз греду до бетонске стопе. Слика је власништво аутора и није дозвољено њено преузимање без дозволе

Да би греде лепо укрстиле моторном тестером и столарском тесалицом (или секиром) усекли смо греде до пола ширине како би греда налегла једна у другу. Када су греде лепо налегле, бушилицом смо пробишили рупе (12мм) и то тако да бургија прође кроз греде и настави још око 10 цм у бетонску стопу. Потом смо у те рупе забили гвоздене шипке (дебљине 12мм) ударцима чекићем све докле је могуће. Вишак шипки које остао да вири смо одсеклу брусилицом.

Укрштене греде додатно анкерисане шипком. Слика је власништво аутора и није дозвољено њено преузимање без дозволе

Овим смо практично завршили прву фазу и завршили основ темеља наше куће.

Следи фаза подизања првих делова зидова, али пре свега тога дижемо место предвиђено за улазна врата. Две греде димензјија 12×12 цм и сечемо их на дужину 205 цм, а једну на димензију 85 цм.

Након што смо припремили шток за врата, постављамо окомито греде дужине 205 цм и учвршћујемо их оковима (металним, плочастог облика) , а у горњој зони, између ове две греде постављамо мању греду од 85 цм и такође је учвршћујемо оковима и шрафовима. Овим смо завршили прављење штока за врата и можемо да почемо са израдом првог метра зидова куће.

Слика је власништво аутора и није дозвољено њено преузимање без дозволе

Прва фаза зидова је висока 1 метар (да би нам отвори/прозори били на тој висини). Тај први метар смо радили на следећи начин. За окомите греде користили смо исто греде димензија 12×12 цм а дужине, односно висине 88 цм. Те окомите греде висине 88 цм постављали смо на темељне греде на размаку од 1 метар. Све смо их за темељну (доњу) греду учврстили оковима и шрафовима. Када смо окомите греде поставили скроз у „круг“ на њих смо водоравно налегли греду 12×12 цм и све повезаи са окомитим гредама уз помоћ окова и шрафова.

Подизање рогова…

Претходни део описа како направити A Frame кућу довео нас је до висине првог метра зида наше куће и веровали или не, одавде већ крећемо са подизањем рогова за кров.

Спајање рогова оковом и шрафовима. Слика је власништво аутора и није дозвољено њено преузимање без дозволе
Подизање рогова канапима. Слика је власништво аутора и није дозвољено њено преузимање без дозволе

Рогови које користимо за куће су заправо разлог зашто се овакав тип куће назива А фраме, јер је конструкција рогова у облику слова А. За нашу кућу користили смо греде димензија 12×6 цм, а дужине 6 метара. Греде рогова постављамо на хоризонталну греду тако да належе на њу и то тако да греда рога виси пола метра преко спољног зида. Две греде постављамо у облик слова А, тако да трећа греда налегне као пречка и заправо формира слово А. Та попречна греда ће у каснијој фази градње заправо бити под нашег спрата. Потом узимамо још једну попречну греду и постављамо преко постојеће две и све утежемо шрафовима. Нисам сигуран колико је опис овога схватљив, али верујем да слика испод појашњава шта и како треба урадити.

Слика је власништво аутора и није дозвољено њено преузимање без дозволе

Ми смо унапред припремили све рогове и тако убрзали цео процес подизања рогова. Те толико рогове подизали смо нас четворица мушкараца и то тако што смо рог налегли на оризонталну греду, а потом су двојица канапом вукла рог, а двојица рукама или летвама подизали са контра стране.

Слика је власништво аутора и није дозвољено њено преузимање без дозволе

Чим један рог подигнемо, оковима и шрафовима смо га учвршћивали за хоризонталну греду. Потом свеки тек подигнути рог ексерима и гредама 12×6 цм учвршћујемо за већ чврсто постављен рог. Целу процедуру понављамо све док не подигнемо све рогове.

Удаљеност између рогова је 60 цм, а пречке којима вежемо рогове ексерима учвршћујемо на размацима од 1 метар. Овим начином правимо чврсту мрежу дрвета, и наш кров постаје све јача конструкција. Практично сваки закуцани ексер доприноси чврстине целе конструкције.

Слика је власништво аутора и није дозвољено њено преузимање без дозволе

Када смо цео кров овако премрежили и утегли следи поривање ОСБ плочама дебљине 1 цм. Процес је врло једноставан и нећу трошити много времена на његово појашњење. Узимамо прву плочи и крећемо са доње стране крова. Плочу постављам на кров и ексерима закуцавамо за греде крова, а потом нову плочу постављао до већ постављене и тако редом док не покријемо први део крова. Након тога на ОСБ плочу постављамо кровну фолију и учвршћујемо је хевфтањем. Када поставимо фолију на њу иду хоризонталне летве које закуцавамо за кривне греде/рогове. Ово понављамо све док не покријемо цео кров. Наравно, због свих ових ексера наш кров је сада озбиљна и чврста контрукција.

Када завршимо цело кровиште следи постављање самог крова. Ми смо се одлучили за лимени кров, и лим за њега нам је стигао у таблама дужине 6 метара, а ширине 1 метар. Табле навлаћимо на кровиште и шрафовима за ту намену (са дихт гумом на врху) ушрафљујемо у кров, кроз летве скроз у рогове. Када смо завршили поставку лима, на врх крова постављамо тзв. капу, односно завршни покривач од лима. Потом, са бочних страна дуж крова постављамо ветар лајсне од лима које служе да кров штите од ветрова, односно од подвлачња истих под кров.

Под и зидови…

У претходном делу бавили смо градњом кровишта и финализацијом самог крова, док се у овом делу враћамо поду и зидовима.

У првом делу смо описивали како нам изгледа формирање темеља који заправо чини „роштиљ“ од греда који „лебди“ изнад земље. У следећој фази кренули смо са попуњавањем тог роштиља од греди. Пре попуне пластичним цевима смо направили и ушрафили водоводно и каналазационе инсталације. Гледајући одозго на греде почињемо тако што у доњем делу греди закуцавамо оквир од летви, а на те летве закуцавамо даске све док потпуно не затворимо отвор. Када смо тако затворили под, на те даске слажемо вуну, најбоља опција је камена, али смо ми користили минералну вуну дебљине 10 цм.

Под попуњен минералном вуном. Слика је власништво аутора и није дозвољено њено преузимање без дозволе

Потом цео под покријемо најлонском фолијом, а на фолију постављамо ОСБ плоче дебљине 1,5 цм. Након што смо плоче уместили зашрафљујемо их у греде. Када ово завршите обавезно проверите да под нигде не „ради“ јер то може створити компликације које ћете морати да решите пре постављања финалног подног прекривача (ми смо на то поставили ламинат).

Када смо завршили под крећемо са зидовима. У првом делу ове приче смо описали како смо зид подигли до првог метра висине. Сада настављамо даље, и то опет на исти начин, користимо греде 12×12 цм, сечемо их на висине које нам вертикано требају и ушрафљујемо их оковима и шрафовима, а где може користимо само ексере. Као и код првог метра, и овде правимо размаке од прилике у један метар од греде до греде, осим где је предвиђен прозор где остављамо отвор у складу са жељеним димензијама прозора.

Када смо завршили овај „роштиљ“ са спољне стране куће, по том роштиљу закуцавамо ОСБ плоче 0.9цм и тако затварамо кућу, односно зидове. Са унутрашње стране шупљине у зиду попуњавамо минералном вуном дебљине 10 цм (савет је да не штедите приликом попуне, ипак вас то чува од хладноће). Када смо зидове попунили минералном вуном унутршње зидове у потпуности покривамо гипсаним плочама, када кажем потпуно мислим и на унутрашњу страну крова. Користили смо беле гипсане плоче. Мокри чвор (купатило) смо направили од зелених (водоотпорнијих) гипсаних плоча. Унутрашњу страну купатила смо обложили керамичким плочицама које смо лепили директно на гипсане плоче.

Када смо ово затворили поставили смо столарију.

У каснијој фази следи унутрашња финализација која подразумева бандажирање гипсаних плоча, глетовање, кречење.

Унутрашњост куће. Слика је власништво аутора и није дозвољено њено преузимање без дозволе

На крају остаје фасадни део који ми још увек нисмо завршили, а разлог је недоумица, односно дилема између дрвене фасаде и класичне фасаде стиропором и мрежицом.

Покушаћу још да напиешм што прецизније наш списак матријала, мада неће бити баш прецизан. Напомињем да смо ми кућу почели 2020. Године и да су цене матријала биле доста ниже него сада, па је ово ставка коју свакако треба да узмете у обзир.
На овој кући активно смо радили нас тројица, а код подизања рогова нас четворица.

Све спремно за постављање фасаде. Слика је власништво аутора и није дозвољено њено преузимање без дозволе

Списак матријала

Напомињем да је списак матријала оквиран и није прецизан јер сам докупљивао разне ствари.

– окови разни
– битулит 5 литара
– најлон у фолији (грађевински)
– пур пена
– стаклена вуна (16 ролни од по 9 квадрата)
– греде 12×12 цм дужине 6 метара, 10 комада
– греде 12×6 цм дужине 6 метара, 45 комада
– песак 2 кубика
– цемент 10 џакова
– арматурна мрежа 4, 1 комад
– разни брезони, шрафови, ексери
– фирнајз 10 литара
– ОСБ плоче 9 мм 132 метара квадратна
– Гипс плоче 100 метара квадратних
– кровна фолија 75 метара квадратних
– вијци за кров 4,8×80, 400 комада
– пластифицирани лим 82 квадратна метра (треба и више, докупљивао сам)
– ветар лајсна 25 метара
– слемењак 8 метара
– громобранска трака 18 метара
– пвц цеви за одвод и довод
– санитарије
– керамичке плочице
– профили и лајсне за гипс

Алат који ће вам бити од користи:
Бушилица, брусилица, шрафилица, агрегат (уколико немате струју), мешалица за бетон, моторна тестера, већи угломери, метар (неколико комада), зидарске оловке, либеле, секире, чекићи, тесалица, хоблерица, убодна тестера, стони циркулар, ручна тестера, бонсек, продужни кабал, зидарска колица, мердевине (мање и веће), лопата, крамп, клешта, паљена жица, смрт клешта, столарске стеге, итд.

За сва питања сам на располагању.

Напомена: Текст и све фотографије су власништво аутора, и није дозвољено њихово преузимање без дозволе аутора. Аутора можете контактирати тако што ћете писати на званичну електронску адресу Српског Магазина.

Српски Магазин – Српски интернет магазин