Фотографија објављена на Фејсбуку на којој се наводно види уништавање цивилних циљева, заправо је настала приликом изралеског напада на Појас Газе и нема никакве везе са Украјином. Фото: Снимак екрана Twitter

Мрежа стратега, лобиста Вашингтона и медијских кућа повезаних са обавештајним службама стоје иза слике рата у Украјини која се представља у западним медијима.

Откако је руска офанзива унутар Украјине почела 24. фебруара, у медијма на Западу се шири слика мале смеле украјинске војске која се супротставља руском Голијату. Да би подстакао такву слику рата, Кијев је започео сталан ток софистициране пропаганде са циљем да подстакне јавну и званичну подршку западних земаља.

Ова кампања укључује језичке приручнике, поруке и стотине пропагандних постера, од којих неки садрже фашистичке мотиве, па чак и хвале неонацистичке вође.

Иза ових напора Украјине стоји и војска страних политичких стратега, лобиста Вашингтона и мрежа медија повезаних са обавештајним службама наведено је у истраживању америчког портала mintpressnews.com. Сви они директно сарађују са Министарством спољних послова Украјине.

Данас је ово истраживање прокоментарисала и званична представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова, која је истакла да су размере откривених манипулација Кијева и његових западних покровитеља јавним мњењем невероватне.

„Испада да је цела слика „Украјине као жртве“, коју већ месец дана емитују сви западни медији, дубоко промишљена, систематски организована конструкција, којом се баве веома озбиљни људи, очигледно, за много новца“, рекла је Захарова.

Марија Захарова, Фото: Sputnik/ Anton Denisov

Коментаришући чланак, Захарова је објаснила да је потребно почети са чињеницом да шале о „језичким приручницима”, како се испоставило, уопште то нису. Они заиста постоје – најбоље западне ПР агенције припремају упутства, које речи треба користити и када, прикупљају се видео компилације за емитовање, дају се препоруке о изворима. Изричито је забрањено коришћење „непроверених медија“, односно оних који нису добили одобрење на Западу.

„Кључни кијевски функционер у овом систему пропаганде је извесни Јарослав Турбил , Кијевљанин повезан са америчким обавештајцима, главни уредник сајта Украине.УА, који ради под патронатом украјинског министарства спољних послова и често је примарни извор пропаганде“, каже Захарова.

Он скреће пажњу на чињеницу да су, анализирајући пропагандне материјале који су дошли до америчких истражитеља, аутори чланка дошли до закључка да су украјински пропагандисти поставили себи задатак да „изграде“ теме (Запорожје нуклеарне електране, зона забрањених летова изнад Украјине итд.) помоћу читаве мреже западних ПР служби, укључујући британску ПР мрежу и америчке лобистичке групе СКДКницкербоцкер, Yорктоwн Солутионс и Yоур Глобал Стратегy. Имајући велико искуство у интеракцији са западним медијима, они преносе „праву“ поруку западној публици.

Лаж о убијању украјинских граничара
Западњачки медији су објавили вест да је чета украјинских граничара са Змијског острва побијена, а председник Украјине Владимир Зеленски је пожурио да их постхумно одликује. На жалост Запада и ова лаж је убрзо огољена, с обзиром да су украјински војници након “погибје” стигли у Севастопољ.

https://platform.twitter.com/widgets.js

„Према истрази, купци ових сценарија имају и партнере у Русији: Новаја Газета, Медуза, Дожд, Медијазона ( медији признати као страни агенти у Руској Федерацији ) и сервиси западних медија на руском језику, на пример ББЦ. Рад тече методично и диференцирано. За обраду омладинске публике – мемови, за стручњаке – озбиљна политолошка аналитика”, каже Захарова.

Аутори истраживања и сами не крију шок од размера овог система. Укупно, више од 150 организација и кључних појединаца укључено је у задатак да пренесу украјинску визију сукоба на целу планету.

„Ко све ово плаћа? Питање је сложено, али бар део информативног рада финансирају владине субвенције Британије, Сједињених Држава и Чешке, а такође и структуре Џорџа Сороша”, каже Захарова.

Према њеним речима, „ова хоботница је лансирала своје пипке, метафорички речено, у сваки ТВ пријемник, скоро сваки интернет сајт великих западних медија, има га у свим новинама“.

„Задатак је да се обезбеди да публика има једноставну, али разумљиву слику света. То што не одговара стварности нимало не забрињава творце овог механизма. Овакву кампању дезинформација свет није познавао још од времена култа Цезара“, закључила је дипломата.

Прочитај још: Ево против чега се данас бори Русија (фото, видео)

Извор: Новости

Српски Магазин – Српски интернет магазин