Енвер Идризи, Фото: Снимак екрана Јутјуб

Некадашњи светски првак у каратеу, Енвер Идризи, био је гост албанске дијаспоре у Швајцарској, где је положио цвеће на бисту Скендербега у Женеви, уз скандалозну изјаву, да такве бисте треба да се нађу у, како каже, свим „албанским земљама“ где је места у Србији – Ниш и Медвеђу.

Када имамо Скендербега у овом међународном граду, зашто не бисмо имали Скендербега у албанским земљама, Медвеђи и Нишу.

Он је у изјави која је пренета у швајцарским медијима рекао да лик Скендербега као симбола националног отпора и слободе, треба да послужи као модел уједињења албанским лидерима, пособно онима у Тирани и Приштини, а нарочито онима на Косову у време свађа и спорова.

Овај век у свим албанским земљама, не искључујући нашу дијаспору, на свих пет континената света, познат је као Скендербегов век – рекао је Идризи, који жели да финансира изградњу Скендербеговог споменика у Нишу и Медвеђи.

– Желим да видим Скендербега у Медвеђи и Нишу. Када имамо Скендербега у Женеви, зашто не бисмо имали Скендербега у албанским земљама. Помагаћу и финансираћу постављање бисте нашег нациионалног хероја у ова два албанска града – изјавио је бивши светски првак у каратеу.

Енвер Идризи, који је пореклом Албанац из Македоније, рођен је у Скопљу 1966. године, а тренутно живи у Немачкој. Интересантно је да је наступао за хрватску репрезентацију после проглашења независности 1995. године, за коју је освојио и прво спортско међународно одличје у историји.

Идризи на свом Инстаграм профилу често објављује фотографије на којима је поред споменика ОВК терориста, а помињало се и да је и лично учествовао у њиховом обучавању током рата на Косову, због чега је неко време одбијао да наступа у Србији. Има и фотографије са некадашњим лидером Албанаца са Косова, Ибрахимом Руговом, које редовно објављује.

Прочитај још:

Асимиловани Србин Скендербег
Њихови, а наши: Срби — великани у другим земљама

Извор: Телеграф, vesti-online

Магацин