Арно Гујон

Три основне школе у српским енклавама на Косову и Метохији недавно су реновиране из донације коју је обезбедила хуманитарна организација “Солидарност за Косово“, чији је оснивач француски хуманитарац Арно Гујон.

За реконструкцију школа у три села јужно од Ибра – Шилову, Прековцу и Глобочици обезбеђено је 100.000 евра, што је утрошено за реконструкцију крова, увођење грејања и воде.

Гујон каже за Танјуг да је у плану реновирање још три школе и примећује да у већини школа у српским срединама на КиМ деценијама није улагано.

“Ако ми не улажемо, неће нико, осећамо да је то наша обавеза. Иако својим хуманитарним радом не можемо да променимо целокупну ситуацију на КиМ, можемо живот деце тако што ћемо реновирати школе“, рекао је Гујон.

Говорећи о раду организације “Солидарност за Косово“ током епидемије вируса корона, Гујон је рекао да су имали потешкоће у марту, априлу и мају када је, каже, било знатно мање донација.

“Онда смо се обратили нашим донаторима у Француској и српској дијаспори који су се одазвали нашим апелима, тако да смо наставили пројекте у области пољопривреде и сточарства, као што су изградња фарми, постављање пластеника, набавка машина, а које иначе реализујемо на пролеће, а баш тада се десила корона“, рекао је Гујон.

Додао је и да помоћ народним кухињама на КиМ, које води организација “Мајка девет Југовића“, није изостала у време епидемије, као и да ће у наредне две-три недеље бити завршена фарма за краве музаре у Грачаници.

“То је важно за људе који ће бити запослени на фарми, али и за народне кухиње које ће користити млеко и сир“, рекао је Гујон.

Извор: РТВ

Магацин