„Пракса“ хашког трибунала је да уништи доказе који иду у прилог одбрани оптужених Срба

Остаци мина – једина два материјална доказа злочина на „Маркалама 1 и 2“ уништена су у Хашком трибуналу! У депоу секретаријата, где су чувани, поломљени су стабилизатори на реповима пројектила за које је тужилаштво тврдило да су испаљени са српских положаја. Мине су, тако, трајно оштећене и изгубиле су карактер доказа, и то баш у време када је одбрана требало да их искористи за обарање тезе да су Срби криви за ове злочине.

Овај случај, уз уништавање доказа о трговини људским органима у „жутој кући“, сведочи о планском уништавању свих материјалних трагова у Хашком трибуналу који нису ишли у корист тужилаштву Трибунала, али и заговорницима тезе о српској одговорности за злочине. Срби су тако изгубили могућност да докажу да су били жртве трговине органима и суровог убијања.

Бранилац генерала Ратка Младића Бранко Лукић, за „Новости“, каже да је један реп мине са Маркала уништен током суђења Караџићу, а други током Младићевог процеса:

– У Хаг су донета два репа мина као докази злочина на Маркалама. Један је наводно пао 1994, а други 1995. године. На њима су деформације од експлозије, на основу којих се може доказати одакле су испаљени, и оне се не могу никако померити, осим ако се стабилизатор силом сломи специјалним кључем. Такође, ти донети репови разликовали су се од оних сликаних у кратерима на Маркалама. Кад су у тужилаштву схватили да нису добро манипулисали доказима и да им научним анализама обарамо тезу да су Срби испалили мине и доказујемо превару са Маркалама, они су их покварили.

Лукић каже да су вештаци Зорица Суботић и Миле Попарић на почетку суђења Караџићу видели те стабилизаторе који су били статични:

Међутим кад су им у Хагу донели да их вештаче, један је био сломљен и заротиран, што значи неупотребљив. Људи су остали у шоку, а Марко Сладојевић, Караџићев правни саветник, само што у несвест није пао. Није веровао да је један од кључних доказа уништен у суду. Тражили су истрагу, шта се десило, али су их и председник суда и веће и секретар игнорисали.

Лукић прича да је други сачувани реп мине донесен као доказ на суђење Младићу:

– Судија Флуге га узме, стави оловку у рупу на репу и каже: „Па и овај се стабилизатор окреће“. Нисмо могли да верујемо шта се дешава. Настао је хаос у трибуналу. Чак ме и стражар на улазним вратима питао шта се то десило и хоће ли неко због тога ићи у затвор. Писали смо жалбе, тражили истрагу, али нико није реаговао. Заштитили су људе који су уништили доказе. У нормалном суду би наредбодавци и извршитељи били осуђени.

Младићев бранилац наводи да хашки тужиоци, судије, људи из управе суда не могу ни за шта да одговарају, а раде шта хоће.

То што су докази бачени никога тамо не интересује, нити им пада на памет да се тиме баве – каже нам Лукић. – Они тако функционишу. Тужилаштво и секретаријат суда су једна машинерија. Крију доказе, лажу, уништавају и нико за то неће одговарати.

Лукић констатује да тужилаштво контролише 95 одсто доказа и бирају да обелодане само оне који им одговарају:

На тај начин контролишу све поступке. Доказе који оптужују савезнике НАТО они униште. Ако то не ураде онда те злочинце свесно оптуже за оно за шта нису криви, а не за оно за шта су криви. Зато није ни чудо што су Насер Орић и Рамуш Харадинај ослобођени.

Колике су размере манипулација доказним материјалом, на штету Срба, сведочи и бранилац Радована Караџића Горан Петронијевић. Он каже, за „Новости“, да је тужилаштво крило од одбране доказе иако је обавезно да обелодани све, нарочито оне ослобађајуће:

Од 200 случајева, у више од 170 смо пријавили скривање доказа. Веће је у 98 одсто констатовало да смо у праву и због тога опоменуло тужилаштво. Али они нам доказ обелодане тек кад прође сведок или кад се та фаза заврши и ми не можемо да га користимо. Тону доказа су фалсификовали. Сигурно 90 одсто записника са увиђаја истражитеља из сарајевског центра је лажирано.

Два напада, стотину мртвих

Масакри на Маркалама међу најтежим су злочинима почињеним у босанском рату. Реч је о два одвојена напада на сарајевску пијацу у којима је укупно живот изгубило више од стотину цивила. Први напад се догодио 5. фебруара 1994. године, када је погинуло 68, а рањено 144 грађана. Напад је поновљен годину и по касније, када је убијено 37, а повређено 90 цивила. Хашке пресуде за ове злочине окривиле су Војску Републике Српске, иако је неколико независних тимова истражитеља указивало да не постоје докази да су пројектили испаљени са српских положаја.

Страдали цивили на Маркалама. Фото: Аваз
Карла показала на Брамерца

– Карла дел Понте је 2011. године рекла да она зна ко је у Хагу уништио доказе везане за злочин трговине људским органима, али да не може да каже, јер више није у Трибуналу. Новинарима је поручила да то питају Сержа Брамерца. Ништа више ту не треба да се дода.

Овако за наш лист скандал око уништавања доказа у Хагу коментарише адвокат Бранислав Тапушковић, наводећи да је тужилаштво крило од одбрана српских оптуженика све доказе који су били у њихову корист:

– Ми никада нисмо добили све доказе, нити смо сазнали шта све имају, иако су били обавезни да нам их доставе.

Хашка (не)правда: Као тужилац уништавао доказе о „Жутој кући“, а сад брани ОВК!
Шешељ: Нестало прстење из Сребренице

Лидер СРС Војислав Шешељ за „Новости“, тврди да је у Хагу уништена маса артефаката нађених у масовним гробницама код Сребренице.

– Артефакти су све ствари нађене у гробници, рецимо прстен, дугме, било шта. Њих су страни експерти уз своје извештаје донели у хашко тужилаштво. Међутим, већина тога је нестала, како наши вештаци не би могли проверити њихове намештене извештаје. То је установио експерт Душан Дуњић. Он је убијен у хотелу у Хагу, вечери уочи сведочења у поступку против генерала Ратка Младића, јер би изношењем података које је имао срушио цео процес.

Дик Марти: Поједине државе би да заташкају аферу о трговини органима на Косову

Извор: Новости

Магацин