vasilije-amfilohije
Српска и Руска Православна Црква данас поред српског светог Василија, слави и светог Амфилојија Почајевског.

Српска Праволавна Црква данас слави Св. Василија Острошког. Родом из Попова Села у Херцеговини, од родитеља простих но благочестивих. Од малена беше испуњен љубављу према Цркви Божјој, а када поодрасте оде у Требињски манастир Успенија Богородице и прими монашки чин. Као монах убрзо се прочу због свог озбиљног и ретког подвижничког живота. Јер налагаше на себе подвиг за подвигом, све тежи од тежега. Доцније би изабран и посвећен за епископа Захумског и Скендеријског, мимо своје воље. Као архијереј најпре становаше у манастиру Тврдошу, и одатле као пастир добри утврђиваше стадо своје у вери православној чувајући га од свирепства турског и лукавства латинског. А када би и сувише притешњен непријатељима, и када Тврдош би разорен од Турака, пресели се Василије у Острог, где се тврдо подвизаваше ограђујући стадо своје безпрестаним и топлим молитвама својим. Престави се мирно Господу, у XVI веку, оставивши своје целе и целебне мошти, неиструлеле и чудотворне до дана данашњега. Чудеса на гробу св. Василија су безбројна. К његовим моштима притичу и хришћани и муслимани, и налазе исцелења у најтежим болестима и мукама својим. Велики народни сабор у Острогу бива сваке године о Тројицама.

ТРОПАР,глас 4.Од младости своје целог себе си дао Господу,пребивајући у молитвама,подвизима и постовима,оче Богоносни:Био си пример врлине твоме стаду,због тога виде Бог твоју добру намеру и постави те у Својој Цркви као пастира и ревносоног архијереја, и по престављењу твоме сачува свето тело твоје нетрулежно, светитељу Василије: Зато као онај који има смелост, моли се Христу Богу, да спасе душе наше.

КОНДАК,глас 8.Од младости си себе заробио Господом,постом и бдењем своје тело си укротио,мудри,часни сасуд Пресветом Духу си се показао, због тога те је поставио за пастира Својој Цркви, коју си добро пасао.Зато као онај који си отишао Господу Кога си љубио,молимо те,сети се и нас који са вером поштујемо свету успомену твоју,да ти кличемо: Радуј се, свеславни оче Василије!

Молитва

Свети оче Василије, помоћниче силни заштитниче милосрдни, чуј и сада молитве наше, сузе и уздахе. Као добри пастир који тражи залутале овце и за њих страда, окупи нас око кивота Твога и научи чудотворним поукама Твојим да бисмо Ти благодарили и славили Оца небеског. Наше се душе грче у породицама, али и плачу у покајању као заблудели син који је тражио оца да му опрости и као посрнула жена која је признавала грехе своје. Сагрешисмо много,сагрешисмо у знању и незнању, гордим мислима и себичним срцем, речима, делима и пропуштањем, те не учинисмо много доброчинства. Зато погледај на нас рањене и изобличене у неваљалству. Погледај и ублажи болове и патње душе и тела и даруј нам изгубљени мир, братску љубав и радост небеску. Молимо те, позови све Свете из рода нашега, све свете мученике, праведнике и преподобне, и заједно с њима умоли Господа слављенога у Пресветој Тројици да нам подари опроштај грехова и спасе нас од адске пропасти, да бисмо, тако покајни и поучени, могли тебе величати и с тобом славити беспочетног Оца са јединородним Сином и животворним Духом сада, свагда и у векове векова. Амин.

Руска Православна Црква поред српског светог Василија, данас слави светог Амфилојија Почајевског којем радо на поклоњење долазе и српски ходочасници. Мошти светог Амфилохија налазе се у Почајевској лаври (данашња Украјина), једној од најлепших лаври на свету где је Сама Богородица оставила траг стопала, из којег и данас тече Света вода. Песак са гроба светог Амфилохија чудотворно лечи костобољу што је сам светитељ најавио за свог живота.

ТРОПАР, глас 4. Зекље волинске преславна подвижника и обитељи почајевске достојна житеља људи правосланих чудесног исцелитеља показа те Цркви Својој Христос Бог наш,преподобни оче Амфилохије, Њему усрдно моли се да нас од клевете вражјих ослободи и спасе душе наше.

КОНДАК, глас 3. Као вере православне ревнитељ и благочестивог живота учитељ, у болестима скорбима чудесни помоћник и заштитник који предстоји пред Господом,преподобни Амфилохије,тога ради вапијемо ти: сачувај обитељ у којој си се повизавао и спаси нас молитвама твојим,оче блажени.

Молитва преподобном Амфилохију

О, свеблажени оче наш Амфилохије, земаљки Анђеле и небесни човече! Хрлимо к теби с вером и љубављу и усрдно ти се молимо:укажи нама смиренима и грешнима свето заступништво твоје; јер због грехова наших немамо храбрости молити за потребе наше Господа и Владику нашег, већ тебе, молитвеника милостивог препоручујемо к Њему и молимо те с великим усрђем: испроси нам од милости Његове све неопходне дарове душама и телима нашим,веру праву,љубав нелицемерну према свима, трпљење у злострадањима, тешким болестима обузетима-исцељење од недуга, да би они који падају под бременм скроби и напасти неподношљивих и који не виде никакавог излаза у свом животу твојим молитвама добили брзо олакшање и избављење.

Не заборави, блажени оче, и обитељ ову свету, у којој си се подвизавао, увек поштујући је, већ њу и све који живе и подввизавају се у њој, и који на поклоњење у њу долазе, неповређене од искушења ђаволских и свакога зла сачувај. Када доспе наш одлазак из овог привременог живота и пресељење у вечност, не лиши нас твоје небеске помоћи, већ нас све твојим молитвама приведи у пристаниште спасења и учини нас да будемо наследници свесветлог Царстава Христовог, да певамо и славимо неизрециво милосрђе Човекољубца Бога Оца и Сина и Светога Духа и твоје отачко заступништво заједно са преподобним Јовом у векове веова. Амин.