Фреска Пресвете Богородице са крилима
Фреска Пресвете Богородице са крилима

У Манастиру Пресвете Богородице код пиротског села Суково, који је изграђен на темељима богомоље из 4. века, налази се веома ретка фреска на којој је светитељ Свети Христофор приказан са псетоликом главом, као и фреска Пресвете Богородице с крилима. 

Како се наводи у Житијама светих, постоје легенде да је Свети Христофор био псетоликог изгледа и да је живео у земљи људождера.

Био је велики борац за хришћанство због чега је и канонизован у свеца, а страдао је 249. године за време цара Декија, који је на све начине покушавао да га поколеба и одврати од хришћанства, чак и на тај начин што му је слао две блуднице којима је било наређено да употребе све своје вештине како би завеле и на тај начин одвојиле од Христа.

Према речима монаха Теофила, оне у томе нису успеле, чак их је Свети Христофор преобратио у хришћанке и одвратио их од идолопоклонства.

Како каже монах Теофило, темељи цркве у Сукову потичу из 4. века.

О томе нема никаквих поузданијих докумената, међутим, постоје неке брошуре које сведоче о томе. У 7. веку овде је била епископија. На једној старој мапи из 1020. године помиње се овај манастир што сведочи да је овде био својеврстан духовни центар овог краја„, испричао је монах.

Манастир Суково са црквом посвећеном Светој Богородици

Градња манастира Суково је трајала од 1857-1858. године. Међутим, постоје разлози за веровање да је манастир постојао још у доба Римљана. У грчким документима од пре хиљаду година спомиње се да је ту било седиште Суковске епископије. У турском катастарском попису 1595. године помиње се да је црква Успење Пресвете Богородице у Суковском манастиру живописана 1606. године.

Говорећи о новијој историји манастира, монах Теофило каже да је средином 19. века један Турчин био исцељен.

Његов отац је због исцељења свог сина пожелео да обнови цркву. За то је добио дозволу из Истанбула, добио је ферман чији превод имамо у архиви, у коме се дозвољава обнова цркве. Обнова је почела 1857. и за две године је цела црква обновљена, што је рекордан рок јер су зидови јако дебели, било је доста лукова па је обнова захтевала пуно градитељских манастирских вештина да се све ово заврши„, прича тај монах.

Светитељ Свети Христофор приказан са псетоликом главом
Светитељ Свети Христофор приказан са псетоликом главом

Осим фреске Светог Христофора, раритетна је и фреска Пресвете Богородице са крилима.

Према црквеним канонима о томе како се сликају свеци, са крилима се обично приказују архангели, као ангелске силе, свети Јован Крститељ, као онај који је најављивао долазак господа Исуса Христа, тако да је чудно што Богородица има крила. Међутим, постоји бледи натпис изнад фреске који појашњава да нас Богородица својим крилима чува и штити од свих напада злога који покушава да нас поколеба у нашој вери. Уосталом, и у молитвама стоји ‘пресвјатаја Богородице, закрили нас омофором својим‘, што објашњава зашто има крила“, каже монах Теофило.

Извор: Тањуг, Магацин