Евро као заједничка валута 17 земаља еврозоне има велике осцилације када је клуповна моћ у питању

Евро је валута која уједињује 17 земаља које представљају еврозону. Међутим, многи би могли да се изненаде огромном разликом цена унутар еврозоне.

На пример, уколико сте „луди“ за испијањем кафе, можда је боље да планирате годишњи одмор у Португалу него у Грчкој.

Да би разлике у цени биле јасније, ево шта све можете купити за 20 евра у еврозони..

1. Шољица кафе

У Грчкој ћете за 20 евра попити 7 шољица кафе. Свакако није јефтино. Међутим, у Португалу ћете за исти износ моћи да попијете 35 шољица кафе. Ономе ко пије шољицу дневно, то је више од месец дана. Дефинитивно јефтиније и исплативије.

2. Јаја

Јаје је свакодневна намирница и чест гост столова у време доручка. Но унутар еврозоне, цене паковања јаја значајно се разликују па тако у Ирској за 20 евра можете добити 7 паковања јаја, док на Малти можете добити њих 16.

3. Најлон чарапе

Потребан женски одевни предмет, који је у Белгији поприлично скуп, јер тамо за 20 евра можете добити четири пара најлонки. У Словачкој је ситуација другачија, тамо за истих 20 евра можете добити чак 19 пари најлонки. Готово пар за један евро.

4. Аутобуске карте

Кад се налазите у другој земљи обично је потребно да користите тамошњи јавни превоз. Међутим, у еврозони разлике у том превозу су драстичне. У Холандији ћете за 20 евра моћи да купите 8 аутобуских карата, док ћете у Словачкој за исти износ моћи да купите чак њих 43!

5. Пиво из продавнице

Да не дужимо превише о производу ког је већина пробала, у Италији за 20 евра у продавници можете купити шест литара пива. Гле чуда, ето опет Словачке, у којој за исти износ можете добити чак 20 литара пива!

6. Цамемберт сир

Мекани и масни сир са белом племенитом плесни, интензивног укуса… наведени сир је француски гастрономски амблем. За 20 евра У Словенији можете добити 1,6 килограма тог деликатеса, док у Белгији за 20 евра можете купити готово двоструко више – чак 3 килограма.

7. Карте за биоскоп

Колико сте пута били негде у иностранству и пожелели да погледате неки филм у биоскопу у тој земљи? Није свеједно где у еврозони желите да погледате филм, јер разлике су велике. У Ирској за 20 евра можете купити тек две катре за биоскоп, док у Словачкој можете купити њих 7 или 8.

8. Цигарете

Битан податак за пушаче. Добро је знати где су цигарете у еврозони скупе, а где јефтине. Ирску у том смислу ваља избегавати, јер за 20 евра добићете тек 2-3 пакета цигарета, док ћете у Естонији за исти износ моћи да купите 10 пакета цигарета.

9. Дневне новине

На Кипру су новине очигледно врло скупе, јер за 20 евра можете купити тек 11 дневних новина. На Малти је то другачије и тамо можете купити 30 дневних новина за 20 евра. Чисто за поређење, у Великој Британији, која није у еврозони, за 20 евра можете добити чак 27 примерака дневних новина.

10. Такси превоз

Колико километара вожње таксијем износи 20 евра у еврозони? У Холандији мало, тек 7,2 километра, но у Португалу ћете за исти износ таксијем прећи 23 километра. Три пута јефтиније.

11. Маслиново уље

Готово незаобилазан додатак јелима, поготово салатама. У суседној Словенији за 20 евра можете добити тек 2 литра маслиновог уља. У Шпанији ћете за исти износ добити 7 литара.

12. Пиво у кафићу

Колико вам пива може купити 20 евра у еврозони? У Словачкој, не баш пуно, јер за 20 евра можете у кафићу попити тек шест чаша пива (о, 35 л), но у Португалу ћете за исти износ имати праву фешту. За 20 евра, 24 чаше пива (0,35 л).

13. Црвено вино у боци

За оне профињенијег укуса није свеједно где купујете вино у еврозони. За 20 евра можете купити пет боца у Италији, но у Португалу за исти износ можете купити њих чак 20!

14. Црни чај

За оне који воле да пију чај више него било што друго, битан податак је колико kesica чаја можете добити за 20 евра у еврозони. Разлике нису мале. У Аустрији, на пример, за 20 евра можете купити 242 kesice чаја, док на Малти можете купити њих чак 704.

Извор: Б92