Илустрација

Британски и амерички научници од почетка су сумњали да је велика вероватноћа да је ковид 19 случајно изашао из лабораторије у Вухану. Сада то могу доказати.

Наиме, испоставило се да су они јавно ћутали о својим сумњама јер су страховали да би оне могле да нашкоде научном рејтингу Кине, али су своје сумње износили у мејловима, који су сада откривени, преноси британски Телеграф.

Сви детаљи изашли су на видело када је републиканским члановима Надзорног одбора Представничког дома америчког Конгреса одобрен приступ спорним документима, након њихове жалбе да је њихов садржај увелико редигован.

Све је кренуло од мејла који је још у фебруару 2020. написао Џереми Фарар, директор “Велком траста”, највеће приватне британске медицинске фондације, који је донедавно био и члан британског Кризног штаба. Тај мејл написао је Ентонију Фаучију и Франсису Колинсу.

“Ковид је, чини се, унутар људскога ткива у лабораторији ниског нивоа сигурности врло брзо еволуирао из вируса сличнога САРС-у. Таква еволуција можда је случајно створила вирус који се брзо преноси између људи”, написао је Ферар.

Али, Колинс, бивши директор америчког Националног института за здравље, одговорио му је да би даља расправа о томе “нанела непотребну штету научној заједници у Кини, науци уопште, али и међународној хармонији”.

Ферар је у споменутим мејловима написао и да други научници верују да се вирус није могао природно развити. Један од њих је и професор Мајк Фарзан, који је открио како се изворни вирус САРС-а заправо веже на људске ћелије.

Посебно им је био занимљив случај ензима фурина, који помаже вирусу да уђе у ћелије и тако га чини изузетно заразним за људе.

“Професор Фарзан не верује да се ово догодило ван лабораторије, иако је такав сценариј могућ у природи, али вероватност за то врло је мала. Поставља се питање, како све ово спојити – верујете ли у овај низ случајности, шта знате о лабораторији у Вухану, колико тога може бити у природи – да ли је реч о случајном пуштању или природном догађају? Ја сам тренутно мишљења 70:30 или 60:40“, резимирао је Џереми.

И ти мејлови нису једини. Документован је и мејл Боба Герија са универзитета у Тексасу, који такође није био уверен да се коронавирус појавио у природи, а исто мишчјење је изнео и професор Ендру Рамбаутса са Универзитета у Единбургу, који је у једном делу чак написао: “Мислим да овај проблем могу решити једино људи који имају довољно информација и приступ узорцима у Вухану.”

Електронска пошта показује и да су до 2. фебруара 2020. научници већ покушавали да затворе расправу о теорији цурења вируса из лабораторија. У једној поруци др Рон Фоучер пише Ферару: “Даља расправа о оптужбама (око цурења вируса) непотребно би одвратила врхунске истраживаче од њихових активних дужности и нанела непотребну штету науци”.

Телеграф наводи и да су се институције које су имале приступ овој електронској пошти у више наврата одупирале настојањима да објаве њихов садржај.

Извор: Б92

Српски Магазин – Српски интернет магазин