Превише је година амерички народ као и народ остатка света теран у стампедо да прими токсичне ињекције и опасне вакцине, како би се заштитио од баука

 

Смрт осамнаестомесечног дечака у Берлину, прве жртве малих богиња, изазвала је политичку дискусију о поновном увођењу обавезе вакцинисања деце која је, судећи према анкетама, поделила Немце и политичаре.

Једна интернет анкета Баварског радија показује да је више од 47 одсто за, а око 52 одсто испитаника против увођења обавезне вакцинације, а на страни противника су и политичари опозиционих партија Зелени и Левица, које захтевају да се одлука о вакцинисању остави на избор родитељима.

Присила често јача отпор„, рекао је заменик шефа посланичког клуба партије Зелени у Бундестагу Антон Хофрејтер у изјави немачком политичком магазину „Шпигел“ и указао на потребу бољег информисања и објашњења, како би се квота вакцинисане деце повећала.

И експерт за здравствена питања партије Левица Харалд Вајнберг изјаснио се против обавезе вакцинисања.

Право на самоопредељење родитеља мора и даље да важи„, рекао је он, док је немачки министар здравља Херман Гре из Хришћанско-демократске уније, канцеларке Ангеле Меркел, жестоко киритиковао противнике вакцинације деце.

У Берлину су од октобра регистрована 574 случаја болести малих богиња, а пви случај смрти објављен је јуче.

Када је реч о медијима, конзервативни „Франкфуртер алгемајне цајтунг“ данас пише да би обавезно вакцинисање „служило заштити најмлађих“ и да би та обавеза требало у најмању руку да важи за децу која иду у вртиће, а утицајни таблоид „Билд“ пише да је медицинска превентива приватна ствар, али и да би требало увести вакцинисање као обавезу.

Вакцинације су принципијелно огроман медицински допринос и ми би то требало да користимо када је реч тешким болестима„, пише „Хамбургер абендблат“ који међутим наводи да је министар здрваља Гре ипак отишао предалеко када је родитеље невакцинисане деце назвао егоистима.

Тражећи компромисно решење, лист пише да би стриктно одбијање вакцинације било погрешно, али и да је увођење обавезе вакцинисања далеко у уставно-правном смислу.

Штампа пише, такође, да су Немци постали уморни од вакцинисања и да тако представљају фактор ризика у свету, али и да обавезна вакцинација није решење, већ да би требало радити на интензивним медицинским објашњењима.

Медији указују на две стране проблема – са једне стране на право на телесно здравље, а са друге на опасност да невакцинисане особе нанесу штету здрављу других и да би компромис могао бити у томе да се на обавезу вакцинисања обавежу они који шаљу децу у јавне вртиће, или војници и друге групе људи.

Извор: Танјуг