”Убиј Србина”, ”Хрватска до Земуна”, ”Ој хрватска мати, Србе ћемо клати”, само су неки од графита који су преплавили Хрватску.

У редовном годишњем билтену Српског народног већа забележено је у 2021. години чак 506 случајева ревизионизма, говора мржње и насиља према Србима, што је драстично већи број од године пре тога. Забележено је и десет пута више графита са порукама мржње према Србима и њиховим институцијама и странкама у Хрватској.

Најчешће су поруке мржње против Срба компоноване са величањем усташтва и НДХ, а највише је графита у Загребу. Не тако давно исписан је ”Ноћу сањам мртве Србе” и ”Ој хрватска мати, Србе ћемо клати”, уз исцртавање усташког ”У”.

У порасту су и физички напади на Србе, па је прошле године било чак 26 случајева када су нападнути широм Хрватске. Бивша правобранитељица Лора Видовић оценила је да је српско национално порекло у Хрватској и данас предмет нетрпељивости и мржње. Нису изостале ни поруке мржње након катастрофалног земљотреса на Банији, где су страдали и Срби и Хрвати. Придружио се томе и сисачки бискуп Владо Кошић који је за ”страдање Хрвата кроз векове” оптужио Турке, комунисте и Србе.

Срби су вређани и у Хрватском сабору, најчешће од маргинализованих политичара. Пуповца се успоређивало са Гебелсом, а за Србе се често користила квалификација да су четници. Тражено је да се макну споменици подигнути на сећање на антифашистичку борбу, јер су проглашавани четничким.

У билтену СНВ-а се констатује да председник Хрватске Зоран Милановић није смиривао тензије, већ да је деловао обратно. Наводе се примери када је користио заоштрену реторику која је још више отежала положај српске заједнице у Хрватској. Милановић је, тврде у билтену, ”исказао и становиту потпору осуђеном ратном злочинцу Михајлу Храстову”, који је ликвидирао Србе на Коранском мосту.

И даље се несметано користи усташки поздрав За дом спремни, а обележава се и 10. април, дан када је створена такозвана НДХ. Навијачи често извикују ”живела НДХ и убиј Србина”, а у Шибенику је освануо графит ”добар Србин, мртав Србин”. Наставља се и уништавање имовине Срба у Хрватској.


Аутор: Јурица Керблер, дописник Новости из Хрватске
Извор: Новости
Опрема: Српски Магазин

Српски Магазин – Српски интернет магазин