Илустрација

Америчка агенција “Блумберг”, која је прекинула свој рад у Русији, предвиђа да ће земља према којој се политички и непријатељски понела, ове године од извоза енергената зарадити више од 320 милијарди долара.

То је за трећину више него лани, упркос западним санкцијама.

“Голдман Сакс груп” и Институт за међународне финансије, такође, предвиђају у овој години рекордан суфицит руског текућег рачуна од 205 милијарди долара.

Руска економија имала је потешкоће током првог месеца специјалне војне операције у Украјини, али би се још могла појавити са “звезданим трговинским и платним билансом”, ако сви главни трговински партнери Русије не заврну славине за њене енергенте.

Према прогнози Вашингтонског института за међународне финансије, Русија би у овој години могла очекивати ​​рекордан суфицит текућег рачуна, који би могао да достигне чак 240 милијарди долара.

Међутим, ови рачуни могу се променити у случају потпуног ембарга на продају руских енергената.

Многи традиционални купци траже друге опције, а неки увозници, попут Индије, добијају велике попусте, наводи “Блумберг”.

Немачка, највећа европска економија, противи се санкцијама или политичком притиску који би могао довести до потпуног енергетског ембарга.

Само је неколико земаља, укључујући САД и Велику Британију, наметнуло директну забрану увоза енергената из Русије.

Извор: Фронтал

Српски Магазин – Српски интернет магазин