Сат времена након објаве ове вести, на нашем Гугл налогу добијамо обавештење: “Због рата у Украјини паузирамо монетизацију садржаја који искоришћава, негира или одобрава тај рат”

Криза у Украјини допринела је озбиљним друштвеним поделама, понекад у толикој мери да се питамо да ли су они који доносе одлуке изгубили разум.

Ипак сматрамо да је притискање медија (притискање је свесно изабрана блага реч) почело са пандемијом ковида, где су репресивне мере итекако утицале на писање великих медијских кућа, о мањим медијима да и не причамо.

Репресија током ковид пандемије која се свела на паролу “ако ниси са нама онда си противник државе” поптуно је угасила критичку мисао, људи који су критички гледали на вакцинацију изложени су изругивању и етикетирању, чак су их поредили са фашистима.

Данас, у светлу украјинског сукоба, западна мантра о “малигном руском утицају” довела је до бесмисла цензуру која иде толико далеко да забрањује руску културу , руске спортисте, итд. Протерује се Чајковски, Достојевски, светски великани .

На жалост, у оквиру те глобалне антируске хистерије (боље рећи русофобије) нашао се индиректно и Српски магазин, и то врло перфидим начином нам се ставља до знања да водимо рачуна шта и како пишемо о Украјини, јер ће нам ускратити наше приходе које зарађујемо од Гугл огласа.

Да појаснимо, све рекламе/огласе које видите на сајту су део Гуглове платформе, односно ми поставимо њихов код на сајт, они пуштају своје огласе, ако неко од посетилаца кликне на рекламу ми добијемо мирнорну надоканду (погађате, Гугл добије огроман део колача). Наш месечни приход тешко да може да покрије трошкове странице (домен, хостинг, итд) и овај сајт пре свега постоји захваљујући ентузијазму. То би укратко и једноставним речима објаснило овај механизам.

Да се вратимо на наш случај. Током јучерашњег дана пренели смо вест и на Српском магазину је објављен под насловом ; “Никола Јовић: Срби нису издали” у коме аутор (Никола Јовић) упозанје српску јавност са тужном чињеницом да је српски држављанин Стефан Димитријевић, добровољац у Донбасу погинуо у борби.

Сат времена након објаве ове вести, на нашем Гугла налогу добија обавештење: “Због рата у Украјини паузирамо монетизацију садржаја који искоришћава, негира или одобрава тај рат” (снимак екрана испод).

Нема другог објашњења, прецизнијег објашњења због чега, до када ће то трајати. Само пацка, што би се жаргонски рекло, за таласање.

Дакле, како ово назвати него притиском и покушајем утицаја на то како ћемо писати о украјинском сукобу, о покушају наметања става од стране Гугла и то све запаковано у паузирање монетизације. Треба истаћи још једну ствар, огласе Гугл није угасио! Огласи се и даље приказују, само је нама угасио опцију да зарађујемо. Управо о овом лицемерју Запада пишу и причају сви они који указују да је репресија и “вијање вештица” у западној цивилизацији отишло толико далеко да забрињава.

Да се разумемо, не ради се овде о нашој заради, о томе да ли ће неко кликнути на оглас, радо се о чињеници да неко нама намеће мишљење и покушава да утиче на начин како ми пишемо о украјинској кризи, а запараво вређа способност људи који посећују нашу страницу да самостално доносе закључке и имају своје мишљење.

Било шта да се не уклапа у западно виђење ствари одмах се налази на удару, а нама Србима је то готово свакодневница, сетите се само блокирања видео садржаја групи Београдски синдикат, или потеза Фејсбука према српској историји, цензуру колега са странице Србинин.инфо од стране Фејсбука због слике Белог анђела у свом логотипу, итд.

Драга наша западна “цивилизацијо” ако је ово пример ваше “изузетности” далеко вам лепа кућа.

Српски Магазин – Српски интернет магазин