Илустрација

Инфлација у еврозони достигла је у марту нови рекордан ниво од 7,5 посто међугодишње, према најновијим прелиминарним подацима европске статистичке службе Евростат.

Раст потрошачких цена у 19-чланом блоку који дели заједничку валуту евро, знатно се убрзао прошлог месеца у односу на фебруар када је износио 5,9 процената, пошто је украјинска криза подстакла снажан скок цена горива и природног гаса.

Мартовски ниво инфлације у еврозони далеко је изнад прогнозе аналитичара који су у просеку предвиђали 6,6 одсто, а при томе очекују да ће врхунац достићи тек у наредним месецима.

Енергенти и храна на врху листе

Према флеш процени Евростата, највећи утицај на скок инфлације имале су цене енергије, које су марту порасле 44,7 посто на годишњем нивоу у односу на 32 процента у фебруару.

Следе цене хране, алкохола и дувана с међугодишњим растом од 5,0 посто (4,2% у фебруару), затим неенергетска индустријска добра с растом од 3,4 процента (3,1 посто у фебруару) и услуге које које су поскупеле 2,7 одсто на годишњем нивоу у односу на 2,5 процената у фебруару.
Према прелиминарним подацима, највише годишње стопе инфлације су у марту забележиле Литванија, чак 15,6 одсто, и Естонија 14,8 процената, а најниже су регистроване на Малти и у Француској, 4,6 одсто, односно 5,1 проценат респективно, пренео је „Спутњик“.

Енергетски шок у Британији – рачуни за домаћинства на историјском максимуму

Кућни буџети милиона Британаца осетиће највеће повећање рачуна за енергију до сада, јер ће просечно домаћинство морати да издвоји још 700 фунти на годишњем нивоу, што представља раст од 54 одсто. Ново повећање цена енергије најављено је за октобар, а расту издаци и за друге рачуне.

Повећање горње границе цене енергије од 54 одсто значи да ће домаћинство које користи типичну количину гаса и струје сада плаћати 1.971 фунту годишње. Даљи раст који ће повећати годишњи рачун на 2.600 фунти очекује се у октобру.

Док су снег и град падали широм Велике Британије ове недеље, породице и пензионери су говорили о томе да морају да искључе грејање и широкопојасни интернет како би приуштили храну чија цена расте.

Српски Магазин – Српски интернет магазин