“ЦИА толико корумпирала новинара и главне новинске куће, да је то постала рутинска ствар”

Немачки новинар и писац Удо Улфкоте, који је преминуо под неразјашњеним околностима пре 5 година, 2014. године је објавио књигу о контроли западних медија.

Улфкоте је једно време био уредник познатог немачког дневног листа Франкфуртер ајгемајне цајтунг (ФАЗ), где се из прве руке уверио да ЦИА и немачка обавештајна служба БНД подмићује новинаре да пишу антируске и изразито прозападно и про-НАТО настројене чланке, наводе Вечерње новости.

У својој књизи “Купљени новинари” Улфкоте је веома детаљно објаснио како функционише пропагандна кампања САД и НАТО-а.

Он је тада навео да је под својим именом објављивао текстове које су написали агенти разних обавештајних служби, укључујући и Централну обавештајну агенцију.

Улфкоте је пред смрт дао интервју руској телевизији РТ, у коме је навео да се “веома плаши новог рата у Европи, и да немачки и амерички медији желе да гурну Европу у рат и изазову рат на територији Русије.

“Гледајући како немачки и амерички медији уносе рат у Европу, устајем да кажем да није у реду оно што сам радио у прошлости, манипулисао људима, учествовао у антируској пропаганди. Рат са Русијом је тачка без повратка. Није у реду ни оно што моје колеге раде, а што су радиле у прошлости, јер су подмићене да издају народ не само у Немачкој, већ широм Европе. Написао сам књигу јер се јако плашим новог рата у Европи. Рат никада не долази сам од себе, увек има људи који се залажу за рат, а то нису само политичари, већ новинари такође. … Издали смо наше читаоце, само да бисмо гурали рат. … Нећу више ово, доста ми је ове пропаганде. Живимо у банана републици, а не у демократској земљи у којој имамо слободу штампе”, рекао је тада Улфкоте.

Он је твдио да је ЦИА толико корумпирала новинара и главне новинске куће, да је то постала рутинска ствар, прихваћена и широко распрострањена у западним медијима, а да новинари који се тога не придржавају или не могу да добију посао, или им се прекидају каријере.

За себе је говорио да су га поткупили Американци, а да је пристајао да ради како му се каже да не би остао без посла.

“Плаћали су све моје трошкове и упознали са Американцима које би желели да упознам”, причао је Улфкоте за РТ, наводећи да је постао почасни грађанин државе Оклахоме јер је писао проамерички и имао подршку ЦИА.

Једном приликом је такође рекао: “Преживео сам три срчана удара, немам више деце којима треба моја подршка, а из дана у дан посматрам Американце на вестима како подгревају следећи рат. Овај пут се он одвија у Украјини против Русије, али игра је иста.”

Српски Магазин – Српски интернет магазин