Плаћеници америчке приватне војне компаније примећени су у Донбасу, рекао је Јан Лешченко.

“Инструкторима је забрањено да се налазе у зони ‘Операције здружених снага’, али ми смо више пута бележили њихово присуство у зони сукоба. Постоје поуздане информације о присуству плаћеника (америчке приватне војне компаније) ‘Академи’, раније познате као ‘Блек вотер’ у зони ‘Операције здружених снага’”, рекао је начелник управе Народне милиције самопроглашене Луганске Народне Републике Лешченко.

Како је додао, још 2014. године постало је јасно да западни инструктори обучавају украјинску војску.

“Тренинзи се одржавају на полигонима у Лавовској области, на Јаворовском полигону, у 235. центру за обуку јединица у Николајевској области, на 241. полигону у Херсонској области и на аеродромима ‘Шкољни’ у Одеси, ‘Куљбакино’ у Николајевској и ‘Озерно’ у Житомирској области”, прецизирао је Лешченко.

Такође је истакао да из неколико разлога, као што су немотивисаност украјинских војника и кратко време обуке, западни инструктори имају мале могућности да припреме “колико-толико квалификован кадар”.

Некадашњи “Блеквотер” постао је “ Академи”. “Неопевани јунаци из рата против тероризма”, како их је назвао оснивач корпорације Ерик Принс, делују данас под другим именом. А њихови резултати могу се пратити на разним деловима света. Августа 2012. корпорација је пристала да плати 7,5 милиона долара за разне оптужбе. Већина оптужби, међутим, одбачена је у јануару 2013. пошто је саопштено да је агенција радила по налозима Стејт департмента.

Раније је потпредседник Савета федерације Русије, секретар генералног савета “Јединствене Русије” Андреј Турчак оценио да би Русија требало да помогне ДНР и ЛНР испорукама одређених врста наоружања ради повећања њихове одбрамбене способности пред могућом агресијом.

Извор: Спутњик

Српски Магазин – Српски интернет магазин