Уколико занемаримо геноцид који је у НДХ почињен над српским народом, подржаћемо Загреб у настојању да умањи број жртава Јасеновца и прикривању свих злочина који су почињени над српским народом, говори професор Милош Ковић.

Осврнувши се на сва српска страдања, Ковић истиче да уколико све наше жртве препустимо забораву не само да ћемо им оставити могућност да поново крвавим словима исписују странице српске историје, него и да кроз искривљене чињенице нас оптуже за геноцид.

Невоља је у томе што се не чита довољно општа историја, не чита се историја порицања Холокауста над Јеврејима и класичних метода којим се у Холокаусту настоји умањити број жртава. То се исто ради сада са Јасеновцем, а огромна маса историјских извора која свједочи о ономе што се догодило у Другом свјетском рату са Јеврејима или са Србима се ставља са стране. Тада се бирају накнадна промишњања, а потпуно се заборављају и сакривају извори из тог времена који упућују на проценат жртава – истиче професор Ковић.

Сваки геноцид почиње тако што се оптужи жртва, наводи Ковић. Он додаје да заборављање свих страдања српског народа може само довести до тога да се историја понови.

Хоћемо ли затварати очи или ћемо их отворити и покушати да одговоримо на нека питања која нам поставља наша прошлост, не да би мрзили и не да би било коме утискивали тај жиг колективне кривиће, који се утискује нама, него само зато да би се сачували. Ово није питање академске радозналости, већ питање чувања живота наше дјеце – наглашава Ковић.

Толико времена је прошло од давне 1945. године, ипак нас и даље спутавају у томе да пронађемо одговоре на кључна питања и разумијемо зашто су се догодила сва та страдања, казује Ковић.

Све се ово ради да би се сакрило кључно питање које ће нам омогућити да разумијемо зашто Гаравице, зашто Јасеновац, или Стари Брод и зашто Олуја. Зашто нас никако не оставе на миру? Можда је то само та судбина живота у крвавој Крајини, али не смијемо да заборавимо ту религијску компоненту којом се они воде – истиче професор Ковић за Српску РТВ.

Извор: ИН4С

Српски Магазин – Српски интернет магазин