Лековита биљка Трњина (Prunus spinosa L.) енг. Blackthorn, познат је под више назива, а неки од њих су: црни трн, дивља шљива, драча, глогиња.

С обзиром на то да је веома отпорна на услове станишта, обитава на брежуљцима, на неплодним, осунчаним земљиштима која су добро дренирана, поред путева, на камењарима.

Трњина представља трновити разгранати грм који може да нарасте 4-5 метара висине, према неким подацима чак и 6-7 метара.

Има дуг животни век, 60 година и више. Листови поседују велике количине витамина Ц, а као и цветови употребљавају се за припрему чаја. Плодови трњине садрже различите материје: органске киселине, витамин Ц, танине, витамин Е, А, Б6, угљене хидрате, минерале, горке материје.

Лековита својства

У лековите сврхе се користе готово сви делови биљке – лист, цвет, плод, корен, кора. Највише се припремају чајеви од листова, цветова и плодова трњине. Чајеве од листова и цветова трњине не смеју употребљавати труднице и деца.

Опарак односно чај од саме коре трњине се употребљава за лечење грозница. Поред чаја, такође се припремају и сирупи, компоти, сокови, пекмези. Припремљени опарак, односно чај од листова трњине, има различите намене те се тако примјењује код људи који имају проблема са простатом и мокраћним путевима.

Сами цветови имају више лековитих особина те се употребљавају као лаксанс, диуретик, за пробавне сметње, код грчева, за прочишћавање крви као и за ефикасно лечење кашља. Примену је нашла и у дерматологији као и код желучаних проблема. Приправци од цветова трњине у значајној мери смањују пробавне сметње.

Цветови трњине за припрему чајева беру се у априлу и мају, када се још нису у потпуности отворили. Након бербе цветови се суше у хладу. Препоручује се да буду употребљени у кратком временском периоду с обзиром на то да се не могу дуго чувати. Дужим чувањем губе своја медикаментна својства.

Плодови трњине су округле, ситне, пепељасте коштице са значајним лековитим особинама, те се од њих праве различити приправци који су пронашли своју примену у лечењу многих упалних стања. Користе се како свеже тако и сушене коштунице трњине. Коштунице трњине могу да се суше у хладу, али и у рерни или некој сушари.

Сок од трњина

Рецепт за домаћи сок од трњина је изузетно једноставан и свако га може направити. Потребна су вам три састојка, а то су свеже убране трњине, шећер и вода. У многим рецептима кажу како скуване блодове треба уситнити у блендеру. Међутим састојци ће бити свеже скинути са кључале воде, те топлота може оштетити сечиво. Најбоље је не стављати ништа топло у блендер.

Према основном рецепту количина трњине и шећера су у односу 1:4. Дакле, за килограм трњина биће вам потребно 250 грама шећера.

Нека плодови трњине буду свеже убрани, а најбоље је то учинити одмах након првог мраза. Такође, пражљиво проперите воће, одстраните све нечистоће.

Килограм бобица ставите у шерпу и прелијте водом, вода треба бити три прста изнад трњина. Кувајте док не приметите како су трњине омекшале. Након тога их процедите и измиксајте док воће не буде сасвим издробљено.

Затим, у шерпу додајте два и по литра воде и 250 грама шећера. Сок немојте кувати на најјачој ватри како шећер не би загорио, тако ћете добити фину уједначену хомогену масу. Иначе је овом напитку потребно прилично мало времена за кување, зато се немојте удаљавати од шпорета.

Врео сок преспите у стерилне стаклене тегле или флаше и обмотајте их ћебетом и тако држите док се не охладе. Овај стари трик се препоручује из разлога што ћете се тако постарати да сок остане сједињен и након дугог стајања у фрижидеру. Поред тога, равномерно и споро хлађење доводи густину сока до савршенства.

Када се сасвим охлади можете га ставити у фрижидер или замрзивач. Како се по овом рецепту сок од трњина прави без конзерванса рок трајања му је знатно скраћен. У замрзивачу не би требало стајати дуже од седам месеци, а у фрижидеру не дуже од пет дана. Након тога ће се сок покварити, те је потребно брзо га попити.

Чај од цветова трњине

За припрему овог чаја потребно је 1 чајну кашику (око 10 г) цветова трњине прелити са 100 мл кључале воде. Оставити да одстоји неко време, минимално 15 минута како би цветови отпустили лековиту активну материју. Након тога процедити и пити 2 пута дневно без употребе шећера или неког другог заслађивача.

Поред чаја од листова се, такође, на сличан начин може припремити и чај од сушених плодова трњине. Разлика је у томе што одређена количина сушених плодова ври у одређеној количини воде (250 мл воде и једне четвртине чајне кашике сушених плодова трњине) неколико минута, процеди и пије током дана.

Пекмез од трњине

Пекмез од трњина је изузетно вредан приправак код желучаних тегоба, а за његову припрему потребно је прикупљене плодове трњине опрати, те оставити 24 сата потопљене у води. Након тога их процедити те прелити водом и ставити да се кувају све док не омекшају.

Након што плодови омекшају, пасирати их и додати шећер. На један килограм плодова додаје се 250 г шећера. Ову масу треба кухати док се не згусне. Добијени врући пекмез сипати у врућу стаклену амбалажу те примјењивати 1 кашику пекмеза два пута на дан након јела.

Аутор: Елбиса Шабановић, фармацеутски техничар и магистар струке из области пољопривреде
Извор: Агромедиа (Текст је оригинално објављен у магазину Агро Планета)

Српски Магазин – Српски интернет магазин