Ако знамо да роба из Западне Европе није истог квалитета за наше тржиште, шта ће нам тек донети “Отворени Балкан”. Фото/Илустрација: Новости

Иницијатива отворени Балкан почиње да даје прве опипљиве резултате, а то је чињеница да роба улази у Србију без лабораторијских анализа.

Наиме, за прва два дана примене Споразума о сарадњи у области фитосанитарне и ветеринарске инспекције и безбедности хране на Западном Балкану у оквиру иницијативе Отворени Балкан у Србију су ушле по једна пошиљка хране из Западне Макенодије и Албаније, изјавио је за Танјуг шеф Граничне фитосанитерне инспекције Иван Томашевић.

“Споразум је ступио на снагу 3. јануара и прави ефекти ће бити видљиви тек за неколико дана. Јуче смо имали прве две пошиљке хране биљног и мешовитог порекла које су и пуштене у землљу без задржавања. Прва пошиљка је свеже воће и поврће из Албаније која је дошла на наш царински пункт у Врању, где смо извршили контролу и без узимања узорака дозволили увоз, царињење и наставак транспоирта. Друга се односи на бомбонске производе и пецива из Северне Македоније, која је такође контролисана у царинској испостави Врање у пуштена даље без лабораторијских анализа“, рекао је Томашевић.

Додао је да су обе пошиљке, у складу са Споразумом, биле пропраћене неопходним лаботаторијским анализама из земаља порекла (нап. Српског Магазина: Којима би ми требали да верујемо, посебно албанским?).

“Две битне ствари су дефинисане овим Споразумом. Прва је листа биљака и дугих роба за које је потребан фитосанитарни цертификат и где се ради фитосанитани прегледа не месту удаљеном од граничног прелаза, а ми то радимо у Врању и та листа је дефинисана за све три земље у региону. Друга је да све пошиљке прате лабораторијијска испитаивања о безбедности хране из земаља порекла. Ако анализе одговарају нашим параметрима, дозвољавамо увоз без додатних узорковања и такве пошиљке се аутоматски пуштају на наше тржиште, а то значи мање задржавања на граничним прелазима”, навео је Томашевић.

Нагласио је да се по новој процедури знатно скраћује време задржавање робе на границама, јер се роба анализира у земљи порекла, без додатних контрола на граници.

“Само лабораторијска анализа траје два до три дана, а са оваквом процедуром више нема никакавог задржавања и пошиљка после наше контроле аутоматски може да се стави у промет. То је у случају свеже хране веома важно, јер она губи на квалитету са сваким сатом задржавања”, нагласио је Томашевић.

Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Бранислав Недимовић раније данас је изјавио како су по новом режиму граничне контроле јуче прве три пошиљке робе животињског порекла из Србије отпремлљене у Северну Македонију.

Чији је пројекат Отворени Балкан и у чијем је правом интересу?

Извор: Б92

Српски Магазин – Српски интернет магазин