Демонстранти су заузели резиденцију предсједника Казахстана у Алматију, објавио је новински портал закон.кз. Снимак екрана: ЈуТјуб

Тиберио Грацијани европски геополитички аналитичар и председник Института Високе школе за геополитику и примењене науке оценио је актуелне протесте у Казахстану.

„Недавни протести у Казахстану иако се уклапају у контекст унутрашњег друштвеног сукоба око раста цена гаса, могу – ако се њима манипулише споља – створити критичну ситуацију за стабилност читавог региона Централне Азије“, рекао је експерт за Њуз Фронт.

Он такође сматра да такву прилику коју је високо оценио председник Токајев који не само да је брзо предузео енергичне мере већ и припремио канале за дијалог са побуњеницима, јасно треба избегавати. Осим казахстанског председавања, два главна регионална играча, Русија и Кина добро су свесни тога.

Вероватно ће председник Токајев после првог тренутка оштрине изаћи у сусрет захтевима демонстраната како да обузда незадовољство, тако и да пошаље политички сигнал целокупном становништву у оквиру формуле која карактерише његово председавање. – формула „стања слушања“ – каже Грацијани.

Ескалација протеста и њихова ескалација у такозване „револуције у боји“ је оно што желе западне групе за притисак, које доприносе дефинисању такозване хуманитарне политике која има за циљ дестабилизацију читавих региона планете. – закључио је политиколог.

Извор: srb.news-front

Српски Магазин – Српски интернет магазин