Високи суд у Великој Британији одобрио је захтев америчких власти да им се изручи оснивач Викиликса, Џулијан Асанж.

Како преносе светски медији, тиме су отворена врата да се Асанжу на америчком тлу суди за шпијунажу.

Почетком године, окружни суд је из здравствених разлога одбио захтев САД за изручење Асанжа. На данашњу пресуду апелационог суда ће вероватно бити уложена жалба, оцењује агенција АП. Судија окружног суда Ванеса Баретсер је раније ове године одбила његову екстрадицију, наводећи да ће се Асанж вероватно убити ако буде држан у строгим затворским условима у САД.

Како су шведске власти лажирале кривичну пријаву за силовање против Асанжа

Сједињене Државе су се жалиле, оспоравајући идеју да је Асанжово ментално здравље превише рањиво, а адвокат Џејмс Луис је тада рекао да Асанж „нема историју озбиљне и трајне менталне болести“. Америчке власти су обавестиле британске судије да би, ако пристану да изруче Асанжа, он могао да затворску казну изречену у САД одслужи у својој родној Аустралији.

Амерички тужиоци су оптужили Асанжа по 17 тачака оптужнице за шпијунажу и по једној тачки оптужнице за злоупотребу компјутера збг објављивања више хиљада процурелих војних и дипломатских докумената. Оптужбе предвидјају максималну казну од 175 година затвора, иако је Луис рекао да је „најдужа казна икада изречена за ово дело била 63 месеца“. Асанж се већ дуже време налази у лондонском затвору Белмарш.

Викиликс: Америчка НСА прислушкивала приватне састанке светских лидера

Извор: Б92

Магацин