Српски и светски редитељ Емир Кустурица, у присуству српског члана Председништва БиХ Милорада Додика, поклонио је на Палама Кинотеци Републике Српске десет својих дигитализованих филмова, што ће уједно бити и највећа збирка филмова једног домаћег аутора у Кинотеци.

Кустурица је нагласио своју припадност српској култури и коренима, који такође вуку у дубоке шездесете и седамдесете године, када је настајала права „црноталасна“ кинематографија.

– Тој кинематографији сам тада припадао духовно, онда школујући се све више и формално. Ових 10 дигитализованих филмова имају оно практично што је неопходно да се не би заборавила прошлост – изјавио је Кустурица.

Та прошлост, по његовим речима, везана је за Југославију која не би била могућа да није било Првог српског устанка и да није било пробоја Солунског фронта, тако да нико на овим просторима не би говорио језиком којим говори, него би сви говорили немачки или друге језике.

– На врло грађански начин желим да се захвалим српском члану Председништва БиХ Милораду Додику што се бори за нашу културу и што не да да нам ишчупају корене. Мислим да су ових 10 филмова део тог корења и да се за њега треба што чвршће држати – поручио је Кустурица.

Директор Кинотеке РС, Сњежан Лаловић, рекао је да Кустурици дугују велику захвалност. На састанку су, додао је, разговарали о томе да реализују и ретроспективу Кустуричиних филмова, уз његово учешће.

– Све то би требало бити на тим новим уређајима који треба да стигну у Кинотеку. На тај начин дајемо допринос нашем идентитету који гајимо кроз програме, а желимо и да обрадујемо публику, не само на Палама, него и у другим срединама – истиче Лаловић.

Баштина

У сали Културног центра приказани су делови филмова, које је Кинотеци поклонио прослављени редитељ. Иначе, Кинотека баштини све оно што је стварало филмско предузеће „Срна филм“ од оснивања 1992. године.

Извор: Новости

Магацин