Прослављени филмски и телевизијски сценариста Синиша Павић, добитник Доситејеве награде за животно дело, оценио је да смо данас свакодневно са ТВ екрана засути варварством, док истовремено, звона и прапорци заглушују гласове разума.

Телевизијски и филмски сценариста и истакнути књижевник Синиша Павић добитник је престижне награде „Доситеј Обрадовић“ за животно дело. Награда „Доситеј Обрадовић“ за 2020. годину додељена је данас Синиши Павићу у Београду.

Лауреат Синиша Павић није био у прилици да лично прими награду због болести, а уместо њега награду Задужбине Доситеја Обрадовића примио је његов син Владимир Павић, професор на Правном факултету.

Варварство са ТВ екрана, звона и прапорци заглушили разум

Он је прочитао говор свог оца у коме је Синиша Павић навео да је ово велики дан у његовом животу, да му је изузетна част што је добитник награде која носи име Доситеја Обрадовића, али да је спречен због више силе да лично присуствује догађају.

„Нема човека у Србији који не изговара Доситејево име са великим уважавањем. Толико тога Доситеј је учинио за наш народ, а преминуо у време када је Србија кренула да се уздиже“, наводи се у писму Синише Павића.

Синиша Павић је подсетио на две поруке Доситеја Обрадовића.

Једна је: „Не правимо се паметнији од свих и никад никога не вређајмо. То је знак варварства“. А друга, чувена: „Књиге браћо, књиге, а не звона и прапорци“.

Данас тај облик варварства гледамо на разним ТВ каналима и називамо га дијалогом, полемиком, сучељавањем а звона и прапорци чују се све јаче и заглушују гласове разума и рационалности.

Данас неки мали ђаци-пешаци пешаче километрима до школе у којој није најгоре то што нема пристојан тоалет, већ то што једва да има и ђака, а учитељ отаљава посао са двоје- троје ученика и чека отказ“, написао је Павић.

Улаже се у индустрију плитке забаве, дрангулија и прапораца

Додао је да у овом свету влада новац и успоставља сопствени систем вредности и да таквом систему више одговарају људи малог формата, док талентовани сметају. За стваралаштво које тражи стрпљење, време и посвећеност, новац често није заинтересован.

„Улаже се у индустрију плитке забаве, дрангулија и прапораца.

Вредност се одређује маркетингом, прометом, пиплметар се гледа као берзански извештај, гледаност и тираж су догма. Како изаћи на Доситејеве заборављене стазе? На то талентовани људи морају сами да се одлуче и изборе. Свако од њих мора да одлучи хоће ли се уклопити у систем производње прапораца и којештарија или ће одабрати теже, Доситејеве стазе“, навео је Павић.

Нагласио је да посебну захвалност дугује режисеру Михајлу Миши Вукобратовићу са којим је радио многе ТВ серије, као и актуелну „Јунаци нашег доба“ и додао да је највише захвалан супрузи Љиљани Павић, са којом је у тандему стварао готово целокупан свој опус на телевизији и филму.

Од „Отписаних“ преко Шурде до Шојића

Павић је аутор бројних сценарија за телевизијске серије, међу којима су „Врућ ветар“, „Дипломци“, „Бољи живот“, „Срећни људи“, „Бела лађа“ и многе друге, а учествовао је у писању сценарија за серије „Отписани“ и „Позориште у кући“.

У последње време актуелан је са ТВ серијом „Јунаци нашег доба“ (2020) у 20 епизода, која је емитована на РТС 1 и „Суперстар ТВ“ компаније Телеком Србија. Друга сезона те серије из 20 наставака увелико се снима.

Свечана академија „Доситеју у част“ одржана је у Народном позоришту на сцени „Раша Плаовић“, програм је водила истакнута драмска уметница Рада Ђуричин.

Извор: Спутњик

Магацин