Споменик таковским херојима у Албанији, Фото Амбасада Србије

Разрешавају се непознанице о стварном циљу српске војне акције у Албанији, чији борци су углавном били хероји из Таковског краја, током оба балканска рата (1912-1913).

Иако су ти одреди били послати да од Турака преотму Скадар, ослободили су и велики део Албаније, која у време кад се дешавала та погибељна мисија као држава није ни постојала.

Насилно су је, тајном дипломатијом и војним притисцима на Србију, створили Аустроугари и Енглези.

До 1991. није се у Таковском крају знало где је погинуло тих 80 ратника, где су сахрањени, ни да уз пут од Тиране према луци Драч, постоји њихово гробље и спомен-плоча са именима. Ово нам је раније сведочио историчар уметности Радош Гачић, кустос у Културном центру Горњег Милановца, путописац по Албанији. Као и то, да чак ни ужасни диктаторски режим Енвера Хоџе није скрнавио те гробнице, ни спомен-плочу!

Шира јавност не зна, у какву су мисију слате ове формације у области тада још непостојеће Албаније, тим више што тачне податке о томе није имао ни Републички завод за заштиту споменика културе. О суштини мисије, и данас трају расправе.

– Заузимање Скадра био је задатак црногорске, а не српске војске – објашњава Љубиша Станковић (61), пензионисани потпуковник, добар познавалац војне историје и стратегије.

– Како је војска Црне Горе била неефикасна, послата су два одреда Дринске и Шумадијске дивизије, да избију на Јадран. Шумадијски креће из Призрена, командује му потпуковник Димитрије Булић а Дрински, којег води пуковник Павле Пауновић, из Ђаковице. То је била прва српска голгота кроз Албанију, која се поновила 1915. Нападају их арбанашка, а не племена Албанаца. Тај назив за ту нацију створен је касније, јер је она сама себе звала Шћипнија! На вест о уласку Срба, Турци се повлаче из тих крајева, једино још држе Скадар.

Почетком 1913. Аустроугарска и Енглези на мировним преговорима формирају вештачку државу, називају је Албанија, на територију који су ослободили Срби и Црногорци. Срби напуштају Тирану, Црногорци Драч. У јужне области, Турци су присилно насељавали колонисте из подјармљених крајева уз границе са Руским царством и азијских подручја. То је главнина народа у тим крајевима данашње Албаније, а тај назив за ту државу у њиховом језику уопште није постојао.

Историчари: У време Косовског боја Албанци чували стоку!

Аутор: Милорад Бошњак
Извор: Новости

Магацин