Стручњаци портала „Uswitch.com“ направили су истраживање које треба да одговори на питање која је нојбоља европска престоница за љубитеље хране.

На основу анализе која је обухватала ресторане у сваком граду, просечну цену оброка, просечну цену за уличну храну, цене у кафићима и баровима, Атина је изабрана као најбоља.

Атина заузима прво место на листи најбољих градова у Европи кад је храна у питању. Главни град Грчке је освојо 88,47 од могућих 100 бодова. Београд је други најбољи главни град за љубитеље хране, освојио је укупно 83,06 бодова. Оба града важе за градове који за релативно ниске цене пужају најбоље, и уличну храну и храну у ресторанима.

Од градова из региона, треба издвојити Букурешт који се налази на такође другом месту као град у ком је храна најјефтинија, Софију из Бугарске на трећем, Тирану на четвртом месту, и Загреб се налази на деветом месту.

Међу последњим градовима на овој листи се налазе Копенхаген, Стокхолм, Осло и Луксембург. Ови градови су познати као градови са врхунском гастрономијом, њих на дно листе поставља искључиво цена по оброку, било да се ради о ресторану брзе хране, било о ресторану са Мишленовим звездицама. Просечна цена по оброку у овим градовима у ресторанима износи око 70 евра, што је свакако превише.

Извор: Б92

Магацин