Пољски Уставни суд пресудио да неки чланови основног Споразума ЕУ нису у складу са пољским Уставом. Фото: Lukas Plewnia

Уставни суд Пољске пресудио је да се неки закони Европске уније у сукобу са њиховим Уставом, у одлуци која је разбеснела Брисел и домаћу јавност, и која ће вероватно додатно да наштети већ проблематичан однос Пољске са 27 чланица блока.

Уставни суд Пољске, који је четири пута одлагао ову одлуку, а потом је донео већином гласова уз два против, рекао је да чланство земље у ЕУ не даје европским судовима врховна правна овлашћења и да то не значи да је Пољска пребацила свој суверенитет Унији. Такође је наведено да ниједан државни орган у Пољској не би пристао на спољно ограничење својих овлашћења.

Није познато какве ће практичне последице имати ова пресуда у пракси. ЕУ никад до сада није доживела да правни систем државе чланице тако отворено пркоси темељима блока, указује „Јуроњуз“. ЕУ сматра Уставни суд Пољске нелегитимним због политичког утицаја пољске владајуће партије Право и Правда (ПиС) на именовање неких судија. Многи од њих владини лојалисти – укључујући председника суда Јулију Прзилебску, која је у актуелном случају предводила панел.

Ројтерс указује да се пољска влада већ спори са ЕУ око низа питања која се тичу судова, слободе медија, ЛГБТ права. Критичари указују да изазивањем супремације европских закона Пољска не само што угрожава своју будућност у блоку већ и стабилност ЕУ.

О чему се ради?

Пољски Уставни суд пресудио је јуче, одговарајући на питање пољског премијера Матеуша Моравјецког из пролећа, да неки чланови основног Споразума ЕУ нису у складу са пољским Уставом, те да Пољска не мора стога да их поштује као ни неке пресуде европског Суда правде.

“Уставни суд је утврдио да легитимитет органа ЕУ да постављају норме које обавезују у Пољској постоји само у оном обиму колико је то пољски суверен, значи народ, дао сагласност. Пољско правосуђе спада у пољски уставни идентитет. У вези с тим никада није предато ЕУ и остаје у искључивој надлежности пољског законодавца”, стоји у образложењу пресуде.

Уставни суд је навео да чланство у ЕУ, и то што је Варшава приликом уласка потписала основни споразум о функционисању ЕУ, не значи да је тиме предала судовима Уније свој правни суверенитет, те да није у свим случајевима право ЕУ надређено пољском.

– ЕУ је ушла у нову етапу. Ако та нова етапа доводи до губитка суверенитета Пољске онда није у складу са пољским Уставом. Ниједан орган Пољске не сме да дозволи такво стање – казао је пољски судија Бартоломеј Сохањски.

Шта значи пресуда?

Ова одлука представља преседан за бројне спорове између Варшаве и Брисела у областима од слободе медија до права појединаца. “Јуроњуз” указује на тензије у Бриселу због покушаја пољске десничарске владе да изврши већи утицај на правосуђе и да је Европски суд правде позван да наметне новчане казне Варшави у спору око владавине закона.

Пресуда сеже у срж институционалних тензија између влада неких држава чланица – попут Пољске и Мађарске – и примарног законодавства ЕУ, које је основа за све еворпског блока. Концепт супремације права ЕУ деценијама се суочавао са готово сталним отпором националних група и био је главни аргумент у кампањи која је довела до Брегзита.

Пресуда значи ризик да и ЕУ престане да поштује одлуке пољских судова пошто је као неуставан Уставни суд означио члан споразума ЕУ који гарантује сваком грађанину ЕУ право на непристрасно суђење.

Значи и ризик већих проблема, рецимо да европски судови престану да прихватају налоге за изручење које изда Пољска да суди оптуженим криминалцима јер би у Пољској било угрожено њихово право на праведан процес а такође и ризик да Пољска због мањкавости правне државе не добије одобрење од ЕК за Национални план обнове после пандемије и остане без новца који су већ добиле неке друге чланице.

„Пут за Полегзит“
Пољска пресуда наишла је на бројне реакције и критике. Председник ЕП Давид Сасоли поручио је да “данашња пресуда у Пољској не може да прође без последица”.

– Примат закона ЕУ мора бити неоспоран. Прекршити га значи изазвати један од темељних принципа наше Уније – истакао је Сасоли.

– Тешко је поверовати када власт ПиС тврди да не жели да напусти ЕУ. Они раде управо супротно. Сад је било доста. Тиме што проглашава европске уговоре неспојивим с пољским правом, нелегитимни Уставни суд повео је земљу путем Полегзита – навео је на “Твитеру” Јерон Ленарс који у правосудном одбору ЕП заступа највећу посланичку групу ЕПП.

Европски комесар правде Дидијер Рејндерс је рекао да треба више времена да прегледа одлуку пољског суда али је указао на примат закона ЕУ над националним законима. Он је такође указао на два додатна принципа – све одлуке Европског суда правде су обавезујуће на свим националним судовима и само суд у Луксембургу има јурисдикцију да одлучи да ли закон друге европске институције крши европски закон.

Главне партије у Европском парламенту су на “Твитеру” осудиле пољску пресуду и ургирале Европску комисију да замрзе средства за Пољску, која је највећи прималац европских фондова.

– Проглашавањем да европски споразуми нису компатибилни са пољским законом, нелегитимни Уставни суд Пољске ставио је земљу на пут за Полегзит – рекао је портпарол централно десне Европске народне партије (ЕПП).

Портпарол ЕК Ерик Мамер је на „Твитеру“ потврдио примат права ЕУ након пољске пресуде.

– Црни сценарио се остварује у Пољској! Суд предвођен ПиС занемарио је примат закона ЕУ, кршећи европске темеље. Пољске судије које доносе пресуде на основу ЕУ закона могу се суочити са кривичним гоњењем – рекли су из левичарске групе С&Д, позивајући на отварање новог прекршајног поступка.

– ПиС влада је створила кризу, али су у ризику права пољских грађана. Пољски грађани су европски грађани и заслужују пуну заштиту и права која нуди закон ЕУ – рекао је Малик Азмани, први потпредседник либералне групе Обновимо Европу.

– Полегзит из правног поретка ЕУ изгледа да постаје неизбежан. Ефективно чини кооперацију немогућом – рекла је његова колегиница Софи ин’т Велд, иначе позната јавности по свађи са словеначким премијером Јанезом Јаншом.

Ерозија

Последња ескалација односа између ЕУ и Пољске долази усред већег спора око дубоких промена које је владајућа ПиС покренула у пољском судском систему. ЕУ те промене гледа као ерозију демократских мера и равнотеже.

У сукобу око ЛГБТ заједнице, средином септембра је регионална скупштина Војводства Светокришког на југу Пољске укинула анти-ЛГБТ резолуцију под претњом губитка фондова ЕУ. ЕУ је резолуцију осудила као дискриминаторну, а активисти су поздравили одлуку и ургирали Унију да их снажније заштити.

“Јуроњуз” подсећа да је ЕУ у суштини ентитет заснован на принципима закона. Чланице се слажу да ће доделити надлежности Унији, која заузврат израђује и доноси законе који су једнако применљиви у читавом блоку. Ти закони заједно са програмима, пројектима и економским плановима намењени су унапређењу заједничких интереса чланица.

Иако је пољски премијер Матеуш Моравјецки више пута негирао да његова земља планира да напусти ЕУ, неки стручњаци за европско право кажу да је одлука Уставног суда практично објава разлаза, пише “Дојче веле”.

– Јер, ако се пориче првенство европског права као један од темеља ЕУ, онда би то могло да се тумачи као активирање Члана 50 који предвиђа могућност напуштања ЕУ. Дакле, или одлазе или мењају пољски Устав – рекао је професор европског права Франц Мајер.

Професор Рене Репаси истакао је да још никада неки национални суд чланице ЕУ није предузео оволико крупан корак ка правном изласку из Европске уније.

Извор: Блиц

Магацин