Фото: Илустрација

Да ли је за бављење спортом неопходан детаљан лекарски преглед и шта је то што родитељи морају да знају пре него што дете пошаљу на тренинг?

Бранка Николић, лекарка спортске медицине, каже за Телевизију Прва да спорт тражи здрав организам, здраво понашање.

„Осим на редовне систематске прегледе, које закон приписује, то мора да буде обављено како треба, организације које се тиме баве морају се организовати правилно и родитељи би требало да воде рачуна да деца морају да имају редован сан, што мање коришћење мобилних телефона и да буде редовна исхрана“.

Напомиње да дете не може да поједе нешто успут пред тренинг али и да тренер мора да прати како се дете понаша и какав је склад у породици и школи, као што родитељ води рачуна, тако и тренер.

Што се тиче здравства, закон мора да се поштује, мора да буде обављен систематски преглед, јер спортом може само здрав организам, истиче.

„Сад имамо и несрећу са ковидом 19 јер смо сви подложни стресу услед тога а још постоји дејство неких природних елемената попут амброзије. Они ни не знају да имају проблеме са тим“, рекла је докторка Николић.

Тренер Лазар Милићевић каже за Телевизију Прва да лига налаже да се обаве лекарски прегледи пред сезону као и током сезоне. Лекарски преглед укључује ЕКГ срца, тест оптерећења, анализу крви и слично.

„Ми као тренер на основу тих прегледа спроводимо тестирања и тек тад крећемо са тренинзима“, наводи Милићевић.

Није реткост да млади играчи само падну.

Углавном не постоје болести које не можемо да откријемо на време, наводи кардиолог Миљко Ристић.

„Постоји прецизно шта је обавеза да се обави код особа разних доба и они не могу да играју ниједну утакмицу уколико не испуњавају здравствене услове“, каже Ристић.

Меродаван је једино лекар спортске медицине, то су личности које су одговорне за повреде, додаје он.

Мора се водити рачуна о спортском животу, који подразумева редовно спавање, не можете да седите у кафићима до 12 и онда да идете на тренинг, истиче Ристић.
Докторка Николић каже да организам може да буде исцрпљен енергетски, и да не можете да очекујете да тело ради на 100 одсто све време.

Милићевић истиче да се спортистима који су прележали корону одраде прегледи након што се опораве и добију већу забрану тренирања, па они онда ипак на све начине покушавају да се врате на терен.

„Родитељи су битни да контролишу њих и да им не дозволе да прерано крену са тренингом“, истиче Милићевић.

Ристић додаје да и рекреативци треба да оду на специјалистички преглед уколико се баве спортом.

Извор: Прва ТВ

Магацин