Чен Су, стални кинески представник у канцеларији УН у Женеви, послао је Светској здравственој организацији формални захтев којим тражи отварање истраге о Форт Детрику, лабораторији америчке армије, као могућем извору вируса корона.

У писму послатом шефу СЗО Тедросу Аданому Гебрејесусу, Чен подсећа да је теорија о томе да је вирус корона „исцурио“ из лабораторије у Вухану, „екстремно невероватна“.

Кинески дипломата тражи да се испита истраживање које је у Форт Детрику спроводио професор на Универзитету Северне Каролине Ралф Барић. Како наводи, „ако неко заступа могућност да теорија о цурењу вируса из лабораторије треба да остане отворена, онда је то лабораторија у Форт Детрику у САД, што би требало да буде предмет истраге“, преноси кинеска агенција ЕЦНС.
Чен је уз писмо приложио и онлајн петицију коју је потписало 25 милиона Кинеза, тражећи истрагу о Форт Детрику, те два документа, под називом „Сумњиве тачке о Форт Детрику“ и „Истраживање вируса корона које је спровео тим др Ралфа Барића на Универзитету Северне Каролине“.

Други документ, који је у целости објавила Синхуа, доводи у питање Барићев рад на вирусима корона, укључујући и истраживање повећања њихове функције, те синтетизовања и модификовања вируса корона који су у вези са САРС-ом, што је започео још 2003. године.

Извор: sputniknews

Магацин