Против чланства Србије у НАТО је 79 одсто њених грађана, а свега 11 одсто се изјаснило за улазак у тај војни савез, показало је истраживање Атлантског савета Србије “Евроаатлантске интеграције у очима српских медија“, спроведено у сарадњи са агенцијом Нина медиа.

Свој став о НАТО је на основу личног искуства формирало 39,3 одсто испитаника, док је на основу извештавања медија то учинило 23,7 одсто.

Према резултатима истраживања, медијима верује 40 одсто испитаника, а не верује 19 одсто.

Највећи проценат противљења помирењу је у групи младих људи који нису били ни рођени или су имали највише седам година у време бомбардовања, наводи Институт.

Резултати истраживања су показали и да би петина испитаних прихватила извињење због бомбардовања, док се 68 одсто изјаснило да не би, а 12 одсто је неодлучних. Извињење би у већој мери прихватили испитаници старији од 60 година, са стеченим средњим и високим образовањем, као и испитаници из градских средина.

Већина испитаника, тачније 63 одсто, сматра да Србија не може имати користи од чланства у НАТО-у.

Да је извештавање медија о НАТО објективно сматра тек свега пет одсто анкетираних, док 49 одсто мисли да није, а остали су без става или мисле да је неутрално.

Општи закључак је да медијска покривеност не мења осећај грађана према НАТО, она су дубоко укорењена и не може их променити никакав спољни утицај, констатовала је Јелена Фратуцан из Нина медиа.

Извор: БЕТА

Магацин