Упркос пандемији корона вируса Ћеле-кула је и прошле године била најпосећенији историјски споменик у Нишу од 23.000 посетилаца историјских споменика у граду и оклолини њу је посетило 13.000.

Према речима кустоса нишког Народног музеја Бојане Миленковић због Ћеле-куле у Ниш долазе туристи из свих крајева света. Многи од њих одлазе заиста потресени сазнањем да је кула подигнута тако што су у њу узидане 952 главе српских бораца погинулих на брду Чегар крај Ниша.

“Ћеле-кула је јединствени споменик у свету зато што је направљена од људских лобања. Настао је у лето 1.809. године након битке на Чегру. Битка на Чегру била је једна од одсудних битака Првог српског устанка“, навела је Миленковић.

Битка на Чегру измедју српских и турских војника почела 31. маја 1.809. године, а српске војнике који су се “лавовски борили” предводио је војвода Стеван Синђелић.


“У неким моментима, кажу извори, до шанца се улазило преко зида од мртвих војника. Када је видео да неће моћи да одржи положај, с обзиром да није добијао никакву помоћ са других српских положаја, одлучио се за један херојски чин, пуцао је у барутану у свом шанцу”.

У експлозији је страдало око 2.000 српских војника.

“Сматра се да је страдало и до 4-5 хиљада турских војника. Љут због овакве акције због оваквог чина, Хушид-паша наредјује да се српским војницима одсеку главе и да се донесу у град. У граду је са лобања скинута кожа, напуњене су памуком, и ктакве послате султану у Цариград као ратни трофеј, а од самих лобања је настала Ћеле-кула”, објаснила је Миленковић.

Од 952 главе које су уградјене у Ћеле-кулу данас их је остало само 58, а разлога за то је више.


„Каже предање да су људи извлачили лобање и носили их да их сахране на достојан, хришћански начин”, рекла је Миленковић.

Изнад Ћеле-куле је 1.878. године подигнута надстрешница, а капела која је и дан данас штити изградјена је 1.892. године.

Извор: Бета

Магацин