Задужбине широм Србије печат су прошлих векова. Богати трговац Никола Спасић све што је зарадио и саградио поклонио је свом народу.

Из задужбинског фонда већ две и по деценије награђују се и најбољи студенти Пољопривредног и Медицинског факултета.

Ради и штеди, штеди и ради. А уз истрајан рад стиже и огромна зарада и то на опанцима. Велики српски добротвор Никола Спасић у чаршији је важио не само за богатог трговца, већ и за мудрог човека.„Прочуо се по веома квалитетним производима, опанцима које је правио, а и по фер цени. Његови опанци су увек коштали – цена коштања трошкова израде једног опанка плус један грош зараде, што је била минимална зарада„, наводи Војин Ђекић, управитељ Задужбине „Николе Спасића“.

Не стиче богатство зарад богатства. То најбоље илуструје чињеница да откупљује скоро цео спољни дуг Србије тамо деведесетих година 19. века„, додаје Зоран С. Цветковић, публициста.

Све што је саградио и зарадио за живота дарује народу и отачеству. Својеручним тестаментом из 1912. године Спасић сву имовину завештава оснивању задужбине.

У једном од чланова Задужбини налаже да купи највеће звоно за Цркву светог Саве, стицајем околности звоно није купљено, али Задужбина „Николе Спасића“ донира иконе које можемо данас видети у крипти Храма Светог Саве.

Пред Други светски рат Задужбина ‘Николе Спасића’ била је готово иста по богатству са Нобеловом задужбином„, наглашава Бојана Ибрајтер Газибара, Завод за заштиту споменика културе града Београда.

А из задужбинског фонда већ више од две и по деценије награђују се и најбољи студенти свих година Пољопривредног и Медицинског факултета.

„За младог човека је битно да прође кроз одређена жртвовања у том неком периоду, јер време ће свакако проћи, а уколико га усмеримо у образовање, мислим да ће плодови које ћемо касније убирати од свог рада и труда бити још слађи“, поручује др Вукан Ивановић, најбољи дипломирани студент медицине у 2020. години.

Својим радом Спасић доприноси да се од оријенталне вароши Београд трансформише у европску метрополу. Желео је да Србију учини образованијом, богатијом и лепшом. А скоро век касније, након што је преживела ратове и национализацију, Задужбина „Николе Спасића“ следи његову визију.

Извор: РТС

Магацин