Филип Бридлов као некадашњи врховни командант НАТО

Ово ће бити година растућих сукоба између Запада и Русије за будућност Западног Балкана, каже некадашњи врховни командант НАТО и генерал америчке авијације у пензији Филип Бридлов.

Он сматра да ће ново-старо геополитичко поље борне бити југоисточна Европа, а посебно је у ток контексту апострофирао Србију и Босну и Херцеговину.

– Ову годину ће обележити интензивирање сукоба између Запада и Русије за будућност Југоистока Европе, али нова америчка влада вратила је фокус САД на то подручје након више од 10 година повлачења – рекао је он за хрватске медије на виртуелном округлом столу, преноси Хина.

Навео је и да је руски министар спољних послова Сергеј Лавров крајем прошле године на свом “политичком ходочашћу” циљао на две државе које “Москви омогућавају да проводи своју регионалну политику завади па владај – Босну и Херцеговину и Србију“.

– Москва ће се наставити жестоко да се противити напретку БиХ према Европској унији, а Србија ће спроводити свој пројект у вези Косова, Црне Горе и Босне и Херцеговине – предвиђа Бридлов, иначе стручњак за европску сигурност.

Он се осврнуо и на војно јачање Србије, додавши да НАТО у свом деловању мора бити отворенији око догађаја на Балкану.

Прочитај још: Балкан – најважнији део европске шаховске табле

– Део схватања проблема је признање да он постоји и његова категоризација. Мислим да би било од велике помоћи кад би вођство НАТО-а било директније око тих забринутости, и на њих одговорило дипломатским и политичким радом у региону – навео је он.

Сарађивао са Бајденом

Овај амерички генерал, иначе, новог министра одбране САД Лојда Аустина назива “добрим пријатељем”, а у прошлости је често сарађивао са америчким председником Џоом Бајденом Бајденом док је он био сенатор, а касније и потпредседник.

Извор: Блиц

Магацин