Велики савремени старац свети Пајсије Агиорит саветовао је вернима, писмено и усмено, да воде рачуна о томе да свака кућа буде економски независна и да има сопствену аутономију у погледу намирница и исхране.

Да домаћинство треба да сеје и сади различите врста поврћа и воћа, да има козе/овце, кокош и сл. за тешке дане који долазе?
Свети Порфирије Кавсокаливит је такође давао савете духовној деци, да не затиру „благо“ (мисли на домаће животиње) које имају, већ и да их умноже, и да их имају за тешке дане који тек долазе…

Појашњења у вези са складиштењем хране

Овде је као пример наведено искуство једног од наше браће, који је две године живео у потпуно изолованом подручју, и због тога био принуђен да правовремено обезбеди и ускладишти намирнице. А овај пример је дат како би смо имали меру у вези са количинама потребним једном одраслом човеку током једне године.

Злу не требало- како то мудро говори наш народ.Надамо се да све ово неће бити потребно!

Некоме ће ово бити смешно, као што је био „смешан“ и праведни Ноје док је припремао барку. А други ће просто одмахнути руком или једноставно неће имати могућности да било шта ураде по овом питању…

Света Митрополија Морфу (Μόρφου) нам је још у априлу 2020. дала препоруке да се према својим могућностима полако припремамо за ову 2021. и предстојеће године.

Коме до сад није јасно да се од пролећа 2020. одвија светски биолошки рат са толиким „мутацијама вируса“, а то је тек пролог у прави рат…

У погледу обезбеђења и складиштења намирница, свако треба да се побрине према ономе колико може сам да учини према својим околностима и финансијским могућностима.

Ми треба да чинимо, према старој изреци, онолико колико можемо да досегнемо својим рукама, а о осталоме ће се побринути и допунити Сам Господ наш Исус Христос и Пресвета Богородица.

И истичемо да ништа не проричемо сами, нити говоримо о било ком одређеном временском периоду. Јер не заборавимо да наше покајање и молитва могу променити чак и догађаје који су свети људи претсказали.

Понизно желимо свима добар и благословен период предстојећег Великог Поста и да литургијски и у миру, љубави, радости и здраљу дочекамо Васкрс 2021!

Од пролећа почињемо да складиштимо храну у нашем подруму, то чинимо до краја јесени.

У нашу оставу можемо ставити биљке које ћемо сакупљати и сушити, а од пољопривредних производа можемо чувати: пшеницу, јечам, кромпир, лук, уље, маслине, слаткише, вино, ракију итд. Све оно што је потребно за нашу исхрану.

Када нам нису доступне продавнице, ни аутомобил, ако нема струје, ако је напољу хладно, снежно и непроходно, нећемо се бринути о храни и огреву за своју породицу јер ћемо у подруму и остави имати најпотребније.

Ево оквирно у вези са основним намирница и количинама потребним по једној одраслој особи за 1 годину.

У остави је добро имати:

– Соли- 5 кг.
– Пиринач- 15 кг.
– Пшеница- 100 кг.
– Кукуруз- 15 кг.
– Овас- 10 кг.
– Уље- 50 литара. (50 литара вам можда изгледа пуно, али: „Ако не буде вишка, неће бити довољно“, говори народ. Ако имате производе у великим количинама, можете их разменити са другим пријатељима за друге ствари које можда немате)
– Млеко у праху- 10 кг (може бити потребно посебно породицама са малом децом)
– Шећер- 20 кг. (шећер је добар конзерванс за храну: џемови итд)
– Мед- 20 кг. (у давна времена мед није био само храна већ и средство за очување хране)
– Тестенине, пасуљ, леблебије, сочиво, осушен хлеб- 10 кг по свакој одраслој особи/годишње.
– Кромпир и лук
– Воће и поврће у конзерви, компоти, сушено воће итд.
– Месо у конзерви, димљено, кобасице итд.
– Џемови и слатко (традиционално)
– Ликер, вино, ракија
– Маслине
– Сир
– Туршија, карфиол, кисели краставац и сл.
– Биље (зачинско и чајеви): оригано, мајчина душица, жалфија, лаванда, липа…

Подрум (остава) је оличење карактера човека који га прави и његове прехрамбене навике. То је врло лична ствар. Овде вам дајемо само општу представу о остави, али ви ћете је обликовати на основу сопствених потреба и прехрамбених навика.

Такође, у коментарима, можете дати описе и драгоцене али већ „заборављене“ начине, којима су наши стари чували и складиштили одређене врсте намирница, у временима када није било савремених кућних апарата и електричне енергије у домаћинствима…

Срећно!
Са Божијим помоћи!

„Од Господа је спасење праведницима; Он је крјепост њихова у невољи. Господ ће им помоћи, и избавиће их; избавиће их од безбожника, и сачуваће их, јер се у Њега уздају. (Псалам 36, 39-40)

Магацин