Парк Николе Тесле на Нијагариним водопадима, Канада

Када је прошле недеље на углу улица Главне и Северне дивизије у граду Бафалу код Њујорка отворен Парк Николе Тесле, у ком се налази споменик српском генију, то је била 21. скулптура са ликом овог светског научника у САД.

– Ускоро ће их у Америци бити још – најавио нам је Никола Лончар, председник Теслине научне фондације, који је својевремено Универзитету Филаделфија даровао једну бисту једног од највећих научника у историји човечанства.

Од свих Срба на свету управо је наш научни геније најпознатији и најпризнатији. Аутор је више од 700 патената, регистрованих у 25 земаља, од чега у области електротехнике 112.

Колико је Никола Тесла цењен у свету и популаран на друштевним мрежама најбоље говори податак да „Гугл“ претраживач има регистрованих 38,6 милиона претрага имена Никола Тесла.

Мадрид: Мурал као омаж великом Николи Тесли

– Теслу славе чак 33 споменика у двадесетак држава. Највише, 21 обележје, налази се на америчких факултетима и универзитетима. То су сви највиђенији – Харвард, Јејл, Колумбија, Принстон, Мичиген, Висконсин, Мериленд, Илиноис, Пердју, Корнел, Дјук, Карнеги Мелон, Филаделфија, Универзитет Џон Хопкинс, Универзитет Пен, Универзитет Пенсилваније, Универзитет Мичиген, Институт технологија Масачусетс, Институт технологија Калифорније и Институт технологија Џорџије – набраја Лончар.

Биста Тесле је постављена у Братисави у холу Радио-телевизије Словачке. На предњој страни постамента пише:

„Никола Тесла 1856- -1943. Човек који је створио будућност човечанства. Светски научник,чија је велика замисао обртног магнетног поља један од највећих изума људске маште у историји. Геније, који нам је подарио електричну, космичку енергију и светлост. Визионар планете Земље.“

Највећи споменици Тесли налазе се у САД, Канади и Чешкој. Бронзани споменик, рад вајара Франа Кршинића, постављен је 1976. године на Нијагариним водопадима у држави Њујорк, са америчке стране. Исти споменик се налази испред Електротехничког факултета у Београду. На Нијагариним водопадима, са канадске стране, 9. јула 2006. постављен је још један споменик Николи Тесли.

Споменик српском генију у Прагу висок је два и по, а широк четири метра. Урађен је у бронзи. На споменику једноставно пише „Никола Тесла 1856-1943.“

– Читав пројекат коштао је 2,5 милиона круна, нешто мање од 100.000 евра, од чега је град Праг обезбедио 1,8 милиона круна, а донатори, пре свих једна америчка компанија, остатак. Споменик Тесли у зеленом парку општине Дејвице, који и носи његово име, симбол је истраживања српског научника и планетарне визије наше будућности исијавајући светлост – описује ову склуптуру Адам Халмоши, из ове прашке општине.

Тесла има споменике и бисте у Азербејџану, Русији (у Републици Чувашији и граду Чебоксарију), Јапану, Аустралији, у турском Измиру, као и у Црној Гори и Републици Српској.

Постављен је и у Техерану и ускоро ће свечано бити откривен.

Споменик у Бањалуције подигнут испред зграде „Електрокрајине“ 28. септембра 2007. године. Споменик је постављен и у Међашима код Бијељине 9. јула 2011. године.

Мађарска
У Мађарској постоји спомен-плоча Тесли у Помазу. Како је најављено лане, мађарска држава ће, по речима надлежног министра, у Будимпешти подићи „веома реалистичан споменик Николи Тесли“.

У Хрватској, која својата Николу Теслу, постоје споменици у његовом родном Смиљану, у Госпићу и у хрватској престоници. У Загребу је 7. јула 2006. постављена статуа Николе Тесле, рад Ивана Мештровића.

Споменик Николи Тесли у родном Смиљану где су Хрвати побили и протерали све Тесле. Фото: Србија Данас

Награда „Никола Тесла“, у виду његове мале скулптуре, додељује се у Холивуду за техничко-технолошка достигнућа и иновације у области филмске индустрије. Носиоци овог признања били су, између осталих, Џемс Камерон, Џорџ Лукас, Ричард Донер… У САД награду „Никола Тесла“ додељује и Управни одбор Међународне асоцијације енергетичара.

Једна средња школа у САД, у држави Илиноис, планира да од наредне године носи име Николе Тесле.

Лично ћу од председника Трампа тражити дозволу да се подигне споменик Тесли у Музеју Смитсонијан у Вашингтону – открива за наш лист „теслијанац“ Никола Лончар из Филаделфије.

Аутор: Марко Лопушина
Извор: Новости