Међу бројним глобално рушилачким геополитичким последицама коронавируса, једна је већ незаобилазно очигледна.Кина се репозиционирала.

По први пут од почетка реформи Денга Сјаопинга из 1978, Пекинг отворено третира Америку као претњу, што је пре месец дана изјавио и министар спољних послова Ванг Ји на Минхенској безбедносној конференцији током врхунца борбе против коронавируса.

Пекинг пажљиво обликује наратив да је, од почетка напада коронавируса, руководство државе знало да се налази под хибридним нападом. Сијева терминологија је крупан наговештај. Рекао је, званично, да је ово рат, а као контранапад морао је да буде покренут „народни рат“. Штавише, описао је вирус као демона, односно ђавола. Си је конфуцијаниста. За разлику од неких других древних кинеских мислилаца, Конфуције је презирао дискутовање о паранормалним силама и загробном животу. Међутим, у кинеском културном контексту, реч ђаво означава „беле ђаволе“, односно „стране ђаволе“: guailo на мандаринском, gweilo на кантонском језику. Си је тако послао снажну поруку у шифрама.

Када је Жао Лиђијан – портпарол кинеског Министарства спољних послова, у прилично усијаном твиту исказао могућност да је „можда америчка војска била та која је донела епидемију у Вухан“, што је био први шамар овог типа од високо рангираног званичника Кине, Пекинг је пустио пробни балон којим даје до знања да су рукавице коначно скинуте. Жао Лиђијан је направио директну везу са војним играма у Вухану из октобра 2019. године, на којим је учествовала делегација од 300 америчких војника. Директно је цитирао директора америчког Центра за контролу заразе Роберта Редфилда који је, упитан прошле недеље да ли су неки од смртних случајева узрокованих коронавирусом у Америци откривени постхумно, одговорио да су „заправо неки случајеви у Америци дијагностификовани управо на тај начин“.

Жаов експлозивни закључак јесте да је коронавирус (COVID-19) већ деловао на територији САД пре него што је званично идентификован – и то услед сада већ потпуно документоване неспособности Сједињених Држава да тестирају и верификују разлике између овог и вируса грипа. Свему томе треба додати чињеницу да су геномске варијације коронавируса у Ирану и Италији секвенциране, из чега је откривено да не припадају врсти која је инфицирала Вухан, услед чега кинески медији сада већ отворено постављају питања и праве везу између затварања „небезбедне“ војне лабораторије за биолошко оружје у Форт Детрику прошлог августа, војних игара и епидемије у Вухану.

Нека од ових питања нису добила одговоре од стране САД.

Чудна подударност

Додатна питања лебде око магловитог „Догађаја 201“ у Њујорку, који се одиграо 18. октобра 2019. године: била је то вежба за поступање у случају светске пандемије смртоносног вируса – и то баш коронавируса. Ова величанствена случајност догодила се месец дана пре избијања заразе у Вухану. Догађај 201 спонзорисали су Фондација Била и Мелинде Гејтс, Светски економски форум (World Economic Forum–WEF), CIA, Блумберг, Џон Хопкинс Фондација и УН. Светске војне игре отпочеле су у Вухану истог тог дана.

Без обзира на његово порекло, које још увек није дефинитивно утврђено ма колико Трамп твитовао о „кинеском вирусу“, COVID-19 већ намеће неописиво озбиљна питања о биополитици (где ли је Фуко кад нам је потребан) и биотероризму. Радна хипотеза јесте да коронавирус, као веома моћно али не и армагедонско биолошко оружје, представља савршено средство за општу друштвену контролу глобалног обима.

Баш док је маскирани Си био у посети првој линији фронта у Вухану прошле недеље, сликовито демонстрирајући целом свету да Кина, уз огромне жртве, побеђује у „народном рату“ против COVID-19, Русија је, потезом у стилу Сун Цуа против Ријада, чији су крајњи резултат много ниже цене нафте, практично помогла обнову кинеске економије. Тако функционише стратешко партнерство.

Председник Кине Си Ђинпинг држи говор приликом
обиласка болнице у Вухану, 10. март 2020.

Стање на шаховској табли се мења великом брзином. Чим је Пекинг идентификовао коронавирус као биолошки напад, покренут је „народни рат“ пуном снагом државе. Методично. Са резоном „шта год је потребно да се победи“. Сада улазимо у нову фазу, коју ће Пекинг искористити да суштински рекалибрира свој однос са Западом, и то у веома различитим оквирима кад се ради о САД и ЕУ.

Мека моћ је кључна. Пекинг је у Италију послао авион Ер Кине са 2.300 великих кутија пуних маски на којем је писало: „Ми смо таласи истог мора, лишће истог дрвета, цветови исте баште“. Кина је такође послала и позамашну хуманитарну помоћ Ирану, и то преко осам летова Мејхен ера – авио-линије која се налази под илегалним, унилатералним санкцијама Трампове администрације.

Српски председник Александар Вучић није могао бити експлицитнији: „Једина земља која може да нам помогне је Кина. До сада смо сви схватили да европска солидарност не постоји. То је била бајка на папиру“.

Под тешким санкцијама и вечно демонизована, Куба је и даље у стању да врши велике продоре – и то чак у биотехнологији. Антивирусни лекови – не вакцине – попут Хеберона или Интерферона алфа 2Б, веома су успешно коришћени за третирање коронавируса.

Фирма са заједничким улагањем из Кине сада производи инхалациону верзију овог лека, а већ је петнаестак земаља широм света заинтересовано за увоз овог лека. Упоредимо сада све то са понудом Трампове администрације немачким научницима из биотехнолошке фирме Кјурвек (Curevac) из Тирингије, који раде на развоју вакцине против COVID-19, да за милијарду долара своју вакцину направе „искључиво за Сједињене Државе“.

Психолошка операција

Сандро Мецадра, коаутор капиталне књиге Политике операција: Ископавање савременог капитализма са Бретом Нилсоном, већ покушава да концептуализује где се тренутно налазимо у борби против COVID-19. Налазимо се пред избором између малтузијанског правца – инспирисаног социјалним дарвинизмом – „који предводи осовина Џонсон-Трамп-Болсонаро“ и, на другој страни, правца који се залаже за „реквалификацију јавног здравства као фундаменталног алата“, што оличавају Кина, Јужна Кореја и Италија. Кључне лекције треба научити од Јужне Кореје, Тајвана и Сингапура. Избор се, истиче Мецадра, своди на бирање између „природне селекције популације“ са хиљадама мртвих и „одбране друштва“ применом „варирајућих нивоа ауторитарности и друштвене контроле“. Лако је увидети ко ће имати користи од овог друштвеног реинжењеринга, неке врсте ремикса Поове „Маске црвене смрти“ за 21. век.


Усред целе ове суморне стварности, можемо рачунати на то да ће нам Италија дати Тијеполове (мисли се на венецијанског сликара и графичара из епохе рококоа – Ђованија Батисту Тијепола, прим. прев.) нијансе светлости. Италија се одлучила за вуханску опцију, са све неописиво тешким последицама по њену већ фрагилну економију.

Италијани у карантинима су реаговали песмом са својих тераса: истински чин метафизичког револта. Да и не помињемо поетичну правду Свете Короне („круна“ на латинском), покопане у граду Анцу од деветог века (православно предање је познаје као великомученицу Свету Стефаниду и прославља је заједно са Светим Виктором Дамаским, са којим је заједно пострадала, прим. прев.). Света Корона била је хришћанка убијена у време Марка Аурелија 165. године после Христа, а вековима се сматра светитељком-заштитницом у време пандемија.

Ни билиони долара који пљуште са небеса актом божанске милости Федералних резерви неће моћи да излече од COVID-19.

„Лидери“ Г-7 морали су да прибегну видео конференцији како би схватили колико су смушени – иако је кинеска борба против коронавируса Западу дала стартну предност од неколико недеља. Шангајски доктор Жан Венхонг – један од највећих кинеских експерата за заразне болести – чије су анализе до сада гађале право у центар, каже да је Кина успела да прође кроз најмрачније дане „народног рата“ против COVID-19. Али он не мисли да ће све ово бити готово до лета. А сад његове закључке укомбинујте са ситуацијом на Западу…

Још није стигло ни пролеће, а већ знамо да је један вирус довољан да немилосрдно поцепа „богињу тржишта“. Прошлог петка Голдман Сакс је упозорио да је чак 1.500 корпорација у системском ризику. То није било тачно. Моји њујоршки банкарски извори ми саопштавају: системски ризик је постао неупоредиво гори 2020. него 1979, 1987. или 2008. услед драстично увећане опасности да ће се 1,5 билијарди (енгл. „quadrilion“) долара вредно тржиште деривата распасти.

Како ти извори кажу, историја не памти било шта налик на интервенцију Феда употребом слабо схваћене елиминације захтева за резерве комерцијалних банака, чиме се крчи пут за потенцијално неограничено ширење кредита како би се спречика имплозија деривата узрокована тоталним колапсом тржишта и берзи широм света. Ти банкари су мислили да ће ово упалити, али као што се показало бука и бес нису постигли ништа. Могућност имплозије деривата и даље је ту.

Још увек једва да почињемо да схватамо последице COVID-19 по будућност неолибералног турбо капитализма. Оно што је сигурно јесте да је читава светска економија погођена подмуклом, дословно невидљивом штеточином. То би могла да буде само „случајност“. А могла би да буде и, како неки смело тврде, део могуће, огромне психолошке операције за стварање савршене средине за геополитички и друштвени инжењеринг у циљу остварења доминације пуног спектра (термин „Доминација пуног спектра” прославио је Вилијам Енгдал у књизи „Доминација пуног спектра: Тоталитарна демократија и нови светски поредак”; прим. прев.).

Уз све то, дуж мукотрпне стазе којом идемо, са невероватним људским и економским жртвама, са или без рестартовања светског система, намеће се још битније питање: хоће ли империјалне елите одустати од хибридног рата против Кине чији је крајњи циљ постизање доминације пуног спектра?

Аутор: Пепе Ескобар
Превео Владан Мирковић
Извор Asia Times, Факти

Магацин