Драган Шоћ (Фото: Митрополија црногорско-приморска)

У том документу се наводи, како је нагласио, да за сву имовину православне вјероисповијести за власника пише МЦП, рекао Драган Шоћ.

Адвокат Драган Шоћ, члан Правног савјета Митрополије црногорско-приморске, јуче је новинарима у Подгорици ставио на увид документ из 1987. године који показује да је држава још у вријеме комунистичког режима јасно препознавала да је Црква власник имовине.

„Двадесетог октобра 1987. године тадашњи републички Секретаријат за финансије и републичка Управа за геодетске имовинско правне послове, који су претече данашњег Министарства финансија и Управе за некретнине, издали су акт који је упутство за примјену закона из 1984. године“, казао је Шоћ.

У том документу се наводи, како је нагласио, да за сву имовину православне вјероисповијести за власника пише МЦП, а да за власништво католичке вјероисповијести у општинама Бар, Улцињ, Цетиње, Никшић Титоград и Плав треба увијек јединствено уписати Архибискупија барска и Примасија српска.

„У осталим општинама за непокретности власништва католичке вјероисповијести уписивати Бискупски ординаријат Котор. За имовину исламске вјероисповијести уписати Исламска заједница у Црној Гори“, навео је Шоћ, додавши да се ради о акту донијетом прије деведесетих, прије ратова и у вријеме цвјетања братства и јединства.

„Тај документ су донијели идеолошки, а у неким случајевима, и биолошки очеви људи који се данас залажу за отимање православних светиње“, казао је адвокат Драган Шоћ, некадашњи министар правде Републике Црне Горе.

Извор: Стање ствари

Магацин