Фото: ekonomskevesti.com

Међународне референтне цене сирове нафте „Брент“ пале су за 31 одсто на 31,43 долара по барелу, док је сирова нафта „ВТИ“ пала за 27 одсто на 30,07 долара по барелу, показују подаци са тржишта, након што земље Организације земаља извозница нафте (ОПЕК), нису успеле да постигну договор.

Нафта „Брент“ је последњи пут пала на 31,5 америчких долара у јануару 2016. године, а пре тога у пролеће 2004. године, док је „ВТИ“ последњи пут пао на 30,3 долара 2016. и 2003. године.

Агенција Блумберг истакла је да је данашњи пад највећи од 1991, када се завршио рат у Персијском заливу.

Према проценама банке „Голдман Сакс“, усред панике на нафтном тржишту цене овог горива сада би могле пасти и на 20 долара за барел.

Државе-чланице Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) нису у петак 6. марта успеле да се на састанку у Бечу договоре о мерама смањења производње нафте у условима негативног утицаја коронавируса на цену тог енергента.

Русија се залагала за очување постојећих услова, док је Саудијска Арабија предлагала даље смањење производње нафте. Због тога се од 1. априла отказују све обавезе уговорних страна о ограничењу производње горива.

Све ово проузроковало је пад курса рубље. Вредност долара је према подацима од недеље ујутру 74 рубље, а евра 85 рубаља.

„Локални ценовни рат”

Независни економски аналитичар Дмитриј Адамидов је у разговору за телевизију „360” изјавио да се сада налазимо у ситуацији локалног ценовног рата, који неће дуго трајати. Према његовом мишљењу, тешко да ће се цена нафте, као и рубље, дуго одржати на том нивоу. Криза ће, сматра он, потрајати до 18. марта до састанка Русије и учесница ОПЕК+, након чега ће се тржиште поново стабилизовати. Он је истакао да ако се криза заврши за недељу-две, ништа страшно се неће десити.

Русија може да издржи ниске цене нафте и десет година

Ликвидна средства Фонда за национално благостање могу да покрију буџетске губитке од пада цена нафте на 25-30 долара, наводи се у материјалу објављеном на сајту Министарства финансија Русије.

Министарство прецизира да ће ови ресурси у песимистичком сценарију бити довољни за шест до десет година.

Извор: sputniknews

Магацин