Седиште организације у Бечу. Фото: wiki/Priwo

Цене нафте на светским берзама снижене су јуче након извештаја да је руски министар енергетике Александер Новак напустио самит ОПЕК-а у Бечу.

Како преноси Ројтерс, Саудијска Арабија и други чланови ОПЕК-а нису данас успели да придобију сагласност Русије да им се придружи у додатном смањивању производње због утицаја коронавируса на глобалу економију.

Наиме, како пише британска агенција, цена нафте пала је за петину од почетка године.

На састанку у Бечу, извори агенције тврде да је Русија предложила да се задрже досад уговорена смањења производње до краја другог квартала. Саудијска Арабија жели додатно смањење од милион до 1,5 милиона барела дневно током другог квартала а да се досад уговорено смањење од 2,1 милион барела дневно задржи до краја године.

Руски министар енергетике, који је раније током дана разговарао са својим колегом из Саудијске Арабије принцом Абдулазизом бин Салманом, напустио је самит након три сата преговора.

Извори агенције тврде да је отишао у Москву на додатне консултације и да ће се вратити на састанак ОПЕК-а у петак, у Беч, где ће та организација држати састанак министара земаља чланица.

„ОПЕК се нада смањењу производње за више од милион барела дневно, али став Русије и даље представља препреку“, каже неименовани извор Ројтерса.

Извор: Б92

Магацин