Фото: KoSSev

На помоћном објекту основне школе „Миладин Митић“ у српском селу Преоце, у Општини Грачаница, током ноћи су исписани графити са порукама величања Косова и Албаније.

На зиду на коме је црвеним спрејом било исписано „Косово је Србија“, та порука је прежврљана црним ауто-лаком и дописано је „Косово је Албанија“.

Срби који живе у Преоцу осудили су исписивање графита, истичући да се је реч о провокацији, и затражили од надлежних да реагују и открију починиоце, јавља РТС.

Председник Општине Грачаница Срђан Поповић поручује да политичари треба да буду веома пажљиви какве поруке шаљу.

„Јуче су послате веома оштре поруке из Приштине, што сигурно утиче на расположење код албанског народа. Србе, ионако, стављају на маргину интересовања, као да не постоје. Ми смо дежурни кривци за све. Албански политичари су ти који треба да смирују ситуацију и да шаљу поруке мира и помирења, а сам чин уношења заставе ОВК у парламент ставља на страну мултиетничко Косово и све остале народе који живе на КиМ, а фаворизује само један“, рекао је Поповић за Косово онлајн.

Он је навео да ће инсистирати да се починиоци пронађу и казне

„На нашим школама поново исписују графите, и то после Угљара, Сувог Дола, Липљана, Бабиног Моста, понављају исте ствари, а починиоци се до данас не знају“, рекао је Поповић.

Он је додао да некажњавање оваквих дела охрабрује друге да могу да раде овакве ствари, што сигурно има за циљ застрашивање Срба.

Основна школа у Преоцу ради као истурено одељење школе „Миладин Митић“ из Лапљег Села, а у њој, поред основаца, наставу похађају и ученици средње Машинске школе.

Ово је некада било чисто српско село, али је продајом српских имања у међувремену постало мултиетничко, мада Срби и даље чине већину.

Извор: РТВ

Магацин