Готово 70 одсто грађана Србије прати дешавања у Црној Гори, а исто толико сматра да Закон о слободи вјероисповијести представља отимање српских светиња, показују резултати истраживања агенције „Фактор плус“.

У истраживању, које је објавио Блиц, на питање да ли прате дешавања у Црној Гори 42 одсто испитаника одговорило је да прати са великом пажњом, 30 одсто дјелимично, 24 одсто не прати, док четири одсто није дало одговор.

На питање „Шта по вашем мишљењу доноси спорни Закон о слободи вјероисповијести?“ чак 70 испитаних је одговорило да тај документ представља отимање српских светиња, 46 одсто да је циљ стварање црногорске православне цркве, а 44 одсто да је то увод у нове сукобе у Црној Гори.

Блиц наводи да је занимљив и податак да већина грађана сматра да се у Црној Гори одиграва битка коју предсједник те државе Мило Ђукановић не може добити.

Чак трећина испитаника сматра да ће протести у Црној Гори резултирати смјеном власти, а 27 одсто повлачењем или модификовањем Закона о слободи вјероисповијести.

Према мишљењу 36 одсто грађана, Србија не би требало да улази у унутрашња питања Црне Горе, али треба да инсистира на праву вјерника и српског народа.

Да Србија треба отворено да подржи протесте до повлачења спорног закона сматра 30 одсто испитаника, 12 одсто да српска власт треба отворено да подржи протесте до смјене власти у Црној Гори, а 21 проценат да власти Србије не треба да се мијешају.

(Не)изненађујући резултати истраживања у Црној Гори

Велика већина грађана Црне Горе, тачније њих 62 одсто, не подржава Закон о слободи вероисповести, који је изазвао велику буру у тој земљи и региону, али и серију протеста грађана који су устали у одбрану православних светиња.

23.01. литија у Подгорици. Фото: Владо Павићевић

Закон о слободи вероисповести, усвојен крајем децембра, подржава тек 20 одсто грађана Црне Горе, док га 62 одсто не подржава, а 18 одсто нема став, показало је истраживање црногорске агенције „Интелиџент комјуникејшенс“, преноси портал „Волим Подгорицу“. Истраживање је спроведено од 8. до 15. јануара на узорку од 1.022 грађанина из 11 градова, навео је директор те агенције Бошко Ковачевић.

Према резултатима истраживања, чак 62 одсто испитаника изјашњава се да су верници Српске православне цркве, а 10,1 одсто да су верници непризнате „црногорске православне цркве“.

Ковачевић наводи и да је истраживање показало да усвајање спорног Закона, који омогућава одузимање имовине СПЦ, утиче и на политички рејтинг, па је евидентан пад подршке владајућој Демократској партији социјалиста.

Најпопуларнији политичар је црногорски председник Мило Ђукановић, са оценом 2,4. Међу јавним личностима ван политике, најпопуларнији је митрополит црногорско-приморски Амфилохије, са просечном оценом 3, ког у стопу прати други владика СПЦ, епископ будимљанско-никшићки Јоаникије са оценом 2,98.

Извор: СРНА, Искра, sputniknews

Магацин