Фото/илустрација: Власници обновљене куће у задарском пределу Рицине српске су националности и трпе учестала малтретитања комшија, док их није било неколико им је пута проваљено у кућу , а последња штета је срушени и порука убиј Србина.
Фото : Андрија Лучић / Cropix

Положај Срба у земљама у окружењу није на завидном нивоу. У томе су сагласни учесници Конференције српских националних организација из земаља региона одржане у Новом Саду.

У Хрватској се обележава Дан сећања на жртву Вуковара и 28 година од пада тог града под контролу Југословенске народне армије. Срби из тог града кажу да они као жртве рата нису препознати.

„Нема простора за Србе као жртве, та је димензија у потпуности искључена, изузев ако су жртве од стране ЈНА. Не помињу се српске цивилне жртве које су страдале од Мерчепових снага и тако даље“, каже за РТВ Срђан Милаковић, заменик градоначелника Вуковара.

Србима у Црној Гори, према речима њихових представника, прети државни пројекат асимилације, што се огледа, како наводе, и у коришћењу искључиво црногорског језика у службеној употреби.

„По последњем попису, Срба у Црној Гори има 28,7 посто, али има их далеко више, можда чак и близу 50 посто. Међутим, због односа актуелне власти и огромног притиска на српски народ у Црној Гори, једноставно велики број грађана српске националности избегава да се декларише као српски“, вели Момчило Вуксановић, председник Српског националног савета Црне Горе.

Десетак хиљада Срба у Мађарској и њих нешто више од 18.000 у Румунији, пак, задовољни су положајем у земљама у којима живе.

„Земља из које ја долазим има примерну политику и апсолутну бригу и за своје сународнике ван граница, као и за припаднике националних заједница, а има их 13 у Мађарској“, каже Љубомир Алексов, представник српске заједнице у мађарском парламенту.

„Ми смо своје право и статус јасно дефинисали у Румунији, поготово после ’89. године, када је та земља изашла у сусрет мањинама и када смо могли да се оформимо на националном нивоу“, додао је Огњен Крстић, председник Савеза Срба у Румунији.

Конференција српских националних организација из земаља у региону усвојила је Стратегију очувања српског идентитета и националног јединства, а у оквиру ње и предлог да се крене у израду јединственог српског буквара, ради очувања језика и писма.

Извор: РТВ

Магацин