Аљбин Курти, Фото: ИН4С

Аљбин Курти, кандидат за премијера Покрета Самоопредељење, који је, према првим прелиминарним резултатима ЦИК, добио највећу подршку грађана Косова* на протеклим ванедним изборима, поновио је да се залаже за национално уједињење Албанаца у оквиру федерације, никако у оквиру Европске уније.

„У оквиру Европске уније не може се догодити национално уједињење Албанаца“, рекао је Курти у интервјуу за КТВ, првом од проглашења изборне победе.

„Не могу рећи да се национално јединство дешава у ЕУ. Ту се придружујемо Данцима, Аустријанцима и Шпанцима. Наш савез се мора догодити овде“, казао је Курти.

Лидер Покрета Самоопредељење истиче да је национално уједињење „историјски интерес Албанаца“, а цитирајући покојног бившег лидера македонске албанске партије ДПА, Арбена Џаферија, каже: „Ми не бирамо (албанску) унију, али он бира нас“.

Не спори ни тезу Укшина Хотија, који каже да национално уједињење исто што и уједињење у оквиру ЕУ, те да то не искјучује једно друго, али сматра да „Косово и Албанија треба да се интегришу у оквиру федерације“, а као пример наводи Немачку, са децентрализованим инситуцијама.

Према његовим речима, идеја косовског председника Хашима Тачија о корекцији границе са Србијом подразумевала је такође придруживање Косова Албанији, али када, како је рекао, „држава пропадне“.

„Не верујем у унију кроз неуспех, већ кроз успех“, рекао је Курти и додао да супротно Тачију сматра да „успех Косова уједињује Албанце, не неуспех“.

Рекао је и да ће поштовати косовске симболе, али да приликом сусрета са државним врхом Албаније неће гледати на чијој страни стоји застава.

Са Албанијом ће каже радити на постизању споразума, али не за камеру, већ за њихову примену.

„Заједничко тржиште, заједнички цивилни регистар, предузећа, заједнички владини одбори за спољне послове , су теме којима ћу се поред осе Ђаковица – Скадар бавити у разговорима са премијером (Еди) Рамом“, казао је Курти.

Говорећи о Специјалном суду формираном за утврђивање злочина које су починили припадици тзв. ОВК над Србима и прпадницима других мањина, као и над лојалним Албанцима, Курти је рекао да тај суд не може бити укинут, али је додао да ће га његова влада учинити непотребним.

Подсетивши да је Самоопредејење било против формиања Специјалног суда, Курти је рекао да ће ту правосудну институцију учинити непотребном јачањем локалних судова.

„Штета је што имамо Специјални суд. Не може се укинути јер за то треба више од 80 посланика, укључујући и Србе. Било је позива на разговор, сада влада некаква тишина, вероватно због избора“, приметио је Курти, који је обећао адекватну заштиту сведоцима на том суду.

Не верује, каже, да је ОВК починила ратне злочине и злочине против човечности, али је додао да је ратне злочине могао починити било који појединац.

Прочитај још:

Срби знају имена више од 400 Албанаца који су чинили злочине: Комшије крвнички убијале и вадиле органе!
„USA Today“: Злочини ОВК се заташкавају, убијање албанских сведока траје годинама!

Извор: sputniknews, vesti-online

Магацин