Грађани Србије у убедљивој већини сматрају односе Србије и Русије одличним или врло добрим, показао је истраживање.

Чак четвртина грађана Русију сматра највећим донатором Србије, иако се она не налази ни међу првих десет највећих донатора.

То су подаци до којих су дошли Институт за европске послове и истраживачка кућа Нинамедиа у анкети коју су спровели од 8. до 17. марта 2019 на репрезентативном узорку од 1.206 испитаника.

На питање о односима Србије и Русије 87 одсто грађана одгодорило је да Русију сматра пријатељем Србије, 2 одсто има супротно мишљење, док 11 одсто не зна одговор на ово питање. Иначе, број испитаника који сматрају да је Русија пријатељ Србије опада са порастом нивоа образовања.

На питање о томе ко су највећи донатори Србије четвртина грађана сматра да је то Русија, у готово истом проценту је наводјена и Европска унија, 18,9 Кину сматра највећим донатором, 6 одсто Немачку, док 16,9 не зна одговор.

Највећи број испитаника се о односима Србије и Русије информише преко телевизије (40,6%), 21,4% путем интернет портала, 17% преко штампаних медија, 9,5% наводи друштвене мреже, 6,1% преко породице, пријатеља и колега, док се остали одговори јављају у мање од 4% случајева.

Иначе, 90% испитаника није било у Русији, док 10% јесте и то су у већој мери мушкарци, испитаници највишег нивоа образовања и становници региона Београд.

Извор: Б92

Магацин