Силе које обликују свет и грађанске ратове су пословне снаге које теже да у свему виде велику пословну прилику, сматра професор Али Кадри са Универзитета Сингапуру који је био учесник конференције о паралелном изучавању грђанских ратова у Либану, Југославији и Сирији, одржаној у Београду.

Хидемицу Куроки са Токијског универзитета за међународне студије рекао је да грађански ратови имају много сличности. Како каже, рат обично почиње ситним догађајем, људи не очекују да ће кренути толико лоше али онда ствари ескалирају и долази до многих насилних догађаја.

Куроки додаје да се потом стране силе умешају, интервенишу и то пролази кроз различите фазе.

Тецуја Сахара са Меиђи универзитета наводи да је међу савезницима дошло до промене мишљења и да не може свака земља да приушти рат.

Подсећа на недавну изјаву француског председника Емануела Макрона који је рекао да, иако су САД важан савезник, нису сви амерички непријатељи и француски непријатељи и да се таква политика не може наставити.

Сахара верује да ће можда и неке друге земље следити такав пример.

Али Кадри са Универзитета у Сингапуру додаје и да грађански ратови имају сличности у разарању и обнови. Додаје да су сами ратови, као и поновна изградња, профитабилни послови који трају.

Поручује и да је важно да ли ће реконструкција после рата бити обављена у интересу људи који су били подвргнути рату или у интересу финансијских институција.

Каже да у Либану и даље нема струје у целој земљи као и да водоводна мрежа не функционише најбоље.

Према његовим речима, силе које обликују свет и грађанске ратове су пословне снаге које теже да у свему виде велику пословну прилику.

Говорећи о радикалном исламизму као претњи, професор Кадри је навео да сви сматрају да то дестабилизује свет али понавља да од ратова профтира финансијски сектор.

Каже да, кад годи великом бизнису треба да се прошири, он има интерес да створи рат. Наводи и да је рат већи посао него нафта.

Када је реч о етничким поделама као чиниоцима рата, професор Куроки каже да постоје силе које промовишу ту врсту ратова и да се морају избећи разарања и трагедије.

Према становишту професора Сахаре, ратови у Либану, Сирији и Југославији имају слично историјско наслеђе јер су те земље биле део велике медитеранске цивилизације, део Римског царства и део Отоманског царства.

Извор: РТС

Магацин