Савез за Србију (СзС) саопштио је данас да је изјава министра просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарчевића врхунац цинизма и да је срамотно вређање професора то што је изјавио да му не смета подршка академске заједнице протестима јер ту „нема озбиљних имена“.

У саопштењу се наводи да је посебно вређање асистената, доцената и научних сарадника, јер су они, оценио је СзС „млади људи који су одлучили да остану у Србији и доприносе њеном напретку“.

„Но, донекле је и очекивано, јер је Шарчевић кадар оних који се за дипломе не школују, већ их купују, а младе људе са заслуженим дипломама фактички шаљу у изгнанство“, пише у саопштењу СзС-а.

Тај Савез је оценио да је „посебно је бедан покушај омаловажавања“ оних академаца који су подржали протесте то што је Шарчевић казао да су „пола од њих пензионери“.

„Шарчевић је професорима залепио етикету ‘потрошна роба’, и поручио да ако су у пензији, онда су безвредни. Тиме је потврдио оно што јесте званична политика актуелног режима – да у оваквој Србији нема места за образоване који мисле својом главом“, оценио је СзС.

СзС је навео да је Шарчевићева изјава „опомена да сведочимо рехабилитацији политике 90-их“ и подсетио на изјаву тадашњег председника Југославије Слободана Јовановића поводом студентских протеста да му је „Унверзитет подједнако важан као било која земљорадничка задруга“.

„Но, Милошевић тиме није успео да угуши протесте. Неће ни његови ђаци“, поручли су из СзС-а.

Шарчевић је изјавио јуче поводом подршке више од 600 људи из академске заједнице у Србији грађанским протестима да је неумесно правити спискове на факултету, као и да му та подршка не смета.

„Од тих 610 је пола пензионера и пола неких младих истраживача, почели тек јуче да раде. Немате ту озбиљних имена“, рекао је Шарчевић за Н1 наводећи да је 610 потписа мало.

Извор: Бета

Магацин