“Новинарство је најпатриотскији посао – браниш државу од власти”

Новинари у борби за грађане, а не за странке; Фото: Јужне Вести

И власт и опозиција би хтели да новинари буду пропагандно средство политике, а задатак новинарства је да позивају политичаре на одговорност и својим радом допринесу стварању уређеног друштва, неки су од закључака конференције “Медији одговорни грађанима” одржане јуче у Нишу. Указано је и на све већу вулгарност у јавном политичком говору.

Јужне вести су после 6 месеци поново организовале трибину о одговорности медија, овога пута за нишке студенте, а уприличена су 2 панела – Медији и грађански активизам и Уредништво и јавни интерес.

На првом панелу говорили су Слоба Георгиев из БИРН, Маја Леђенац из ВОИЦЕ, Стојан Марковић из чачанског портала Озон пресс и Милан Зиројевић из Јужних вести.

Неизоставни део расправе о активизму били су и актуелни грађански протести. Георгиев је навео да протести нису за ову или ону политичку партију или политичког лидера, већ за престанак примитивизма у Србији. Навео је и да институције реагују кад медији пишу о комуналним проблемима, али не реагују на веће приче о криминалу, као што је дивља градња.

Оволика мафија у Србији постоји зато што су се грађани повукли у куће. Ви сви кад се затворите у кућу, ови изађу и раде шта хоће. А кад изађу у Нишу, рецимо, 10 хиљада људи, где су ти силни мафијаши, њихова возила, чуда. Кад грађани поврате улицу, онда може да се даље разговара. Протести нису да Пера дође на власт него да нас не правите будалама – навео је Георгиев.

Новинар Јужних вести Милан Зиројевић напоменуо је да су многи радници у српским медијима већ постали активисти, али владајуће партије. Навео је и да новинарство не сме да пристане да буде пропаганда ни власти, ни опозиције, већ равноправан стуб у активној борби за боље друштво у Србији.

Порука студентима је да их нико не убеди да је ово неки небитан или лош посао. Новинарство је најпатриотскији посао на свету, браниш државу од власти – рекао је Зиројевић.

Пустити или не вулгарности у етар?

На другом панелу уредници неких од најпознатијих медија – Стеван Дојчиновић из КРИК, Никола Лазић из Бујановачких, Бојан Цвејић из Данаса и Гордана Бјелетић из Јужних вести сагласили су се да јавни говор никада није био овако вулгаризован и пун псовки и увреда.

Као уредничку дилему поставили су да ли треба све те тешке речи преносити у медијима и тако им давати легитимитет.

Тога раније није било, сигурно није било у тој мери и кад се деси то је било на нивоу скандала. Онда се тачно знало шта медији раде. Медији то наравно јесу преносили, али у тим прилозима и извештајима то је ишло уз бројне осуде. Тада су то били изузеци, сад нису. Због тога што преносимо изјаве највиших државних званичника и наслове таблоида, такве речи и изрази доспевају у медије који не би смели да то све објављују без додатне осуде – рекла је Бјелетићева.

Уредница Јужних вести дотакла се и новинара који раде пропаганду режиму и отимају микрофоне колегама да не би постављали “непријатна” питања властима, што се, каже, и њој самој често дешавало на терену. Ту је Бјелетићева категорична.

Са таквима нисмо колеге – напомиње Бјелетићева.

Уредник КРИК Стеван Дојчиновић каже да је увреда вест по себи, али да медији треба да имају ограду и осуду вербалног насиља.

Не бих преносио речи Сергеја Трифуновића, ни случајно. То што он прича, без обзира што се он рачуна као позитивац, начин на који он прича је ван свих могућих граница. То је исто за осуду као када то ради неко из власти – рекао је Дојчиновић.

Изричит је Дојчиновић и да говор мржње не сме да заврши у медијима.

Уредник КРИК навео је и да очекује да ће уредници таблоида и сами таблоиди у Србији преживети пад власти Александра Вучића, јер ће прећи и снаћи се на победничкој страни.

Извор: Јужне вести

Магацин

Овај унос је објављен под Медији, Политика, srbija и означен са , , , , . Забележите сталну везу.

Ценимо Ваше мишљење, оставите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s