Фото: Бета

Више од 70 наставника и сарадника Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду подржали су грађанске протесте у Србији.

У саопштењу су навели да сматрају моралном дужношћу да јавно укажу на урушавање институција, демократских вредности, културе дијалога и слободе медија, као и на угрожавање политичких, економских и културних слобода.

„Полазећи од хуманистичких принципа на којима се темељи наша професија и које настојимо да пренесемо студентима, не можемо да зажмуримо пред системом који обезвређује образовање, доводи просветне раднике у поражавајући положај, не санкционише плагијате и купљене дипломе и угрожава аутономију универзитета. На овај начин се шаље порука младима да ова земља не може да им пружи будућност коју с правом желе“, наводи се у саопштењу за јавност.

Додаје се да својим јавним иступањем не дају подршку ниједној политичкој странци, коалицији или појединцу, већ желе да охрабре грађане и грађанке да своје незадовољство постојећим стањем у земљи слободно искажу у мирним грађанским протестима.

У Новом Саду данас ће се одржати други протест „Један од пет милиона“ у 18 часова, на платоу Српског народног позоришта.

Извор: Бета

Магацин